menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ANAHAR’DAN ANAHTARA

17 7
22.06.2025

DAYI-YEĞEN VAKASI

Güngör Şahinkaya, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan’ın dayısı. Şahinkaya, Trabzonspor’un efsane futbolcularından biri. 16 yaşında Fırtına’nın altyapısında futbola başlamış, A takıma çıkmış, 6 lig şampiyonluğu ve sayısız kupa kaldırmış. TFF’de genç millî takımların kadrolarına futbolcu tespit etmiş. Trabzonspor’un altyapısının başına getirilmiş. Bordo-Mavili camiada 7’den 70’e kadar herkes tarafından isabetli bir karar olarak değerlendirilmiş.

Başkan Doğan’ın geçen günlerde İstanbul’da yaptığı basın toplantısında Şahinkaya ile ilgili sorulan bir soruya verdiği cevap şu olmuş: "Şahinkaya dönemi sona erdi" diye yanıtlaması herkesi şaşırtmış. Güngör Şahinkaya’yı, Trabzon’daki İskenderpaşa İlkokulu önündeki sahadan, Ziya Bey’den ve Trabzonspor’dan çok yakın tanıyan biriyim. Görevden ayrılmadan önce kendisini aradım ve bazı gelişmeleri sordum. Trabzonsporluluk ruhuyla ağzından Bordo-Mavili kulüple ilgili tek bir negatif sözcük çıkmadı. Şahinkaya’nın çalışkanlığı, dürüstlüğü, adam gibi adam oluşu ve altyapıdan oyuncu kayırıcılığını ortadan kaldırması acaba birilerini rahatsız mı etmişti?

Kurtuluş Savaşı’nın Adsız Kahramanlarından: KALFA SÜLEYMAN

Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı Elmaalan Köyü, Karadeniz’in yeşil yamaçlarında, tarih boyunca çalışkan ve vatansever insanlarıyla bilinir. Kalfalar mevkiinden Süleyman Kalfa, bu köyün yetiştirdiği adsız kahramanlardan biridir. 1919 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkması ve Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından Anadolu’nun dört bir yanı işgal tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı. İşte bu karanlık günlerde, Süleyman Kalfa, vatanını savunmak için Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı’na katılmaya karar verdi.

Süleyman, genç yaşında olmasına rağmen, Karadeniz’in zorlu coğrafyasında büyümüş, dayanıklı ve cesur bir adamdı. 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışıyla başlayan Millî Mücadele, Süleyman’ın da yüreğinde bir ateş yaktı. Trabzon ve çevresinde Kuvâ-yi Milliye’nin ilk tohumları atılırken, Süleyman Kalfa, köyünden ayrılarak yerel direniş kuvvetlerine katıldı. O dönemde Karadeniz Bölgesi, lojistik destek açısından kritik bir öneme sahipti. İnebolu’dan Ankara’ya uzanan cephane yolunda, Karadenizli yiğitler, kağnılarla cephane taşırken düşman gemilerinin tehdidi altında canlarını ortaya koyuyordu. Süleyman Kalfa da bu yolda görev aldı; gece gündüz demeden, yağmur çamur dinlemeden cephane taşıdı, köylülerle birlikte düşmana karşı direnişin bir parçası oldu.

1921 yılına gelindiğinde, düzenli orduya geçişle birlikte Süleyman Kalfa, Batı Cephesi’nde savaşmak üzere görevlendirildi. Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılan Süleyman, burada gösterdiği kahramanlıkla adını duyurdu. Yunan kuvvetlerine karşı verilen bu çetin mücadelede, Süleyman Kalfa, siperlerdeki........

© Karadeniz'de sonnokta