menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

BAĞIMLILIK TEDAVİSİNDE VE MANEVİ DEĞERLERİN VE DESTEĞİN ÖNEMİ

7 1
10.03.2025

Yüce Allah dünya hayatını ahiret hayatına hazırlık için bir imtihan yeri kılmıştır. Elbette bu imtihanın farkında olmak gerekiyor ki; muvaffak olmak için, kul sorumluluklarını yerine getirmeye çalışsın. Bunu sağlayan, akıl nimetidir. Kuranı Kerimin birçok ayetinde, aklı kullanmaya teşvik etmiş bu yönüyle kulluğun gereklerini yerine getirmek için de aklı kullanarak hareket etmesini istemiştir. Örneğin; Allah o su ile size ekin, zeytin, hurma, üzüm ve daha türlü türlü ürünler de bitirir. İşte bunda düşünen bir topluluk için büyük ibret vardır.(Nahl, 11) O, geceyle gündüzü, ayla güneşi hizmetinize verdi; yıldızlar da O’nun emrine boyun eğmişlerdir. Bunda aklını kullanan bir topluluk için önemli ibretler vardır( Nahl, 12)
Bu üç ayeti kerimenin son kısımlarına bakıldığında, “İşte bunda düşünen bir topluluk için büyük ibret vardır”(11) “Bunda aklını kullanan bir topluluk için önemli ibretler vardır(12)” Bu ayetler, delilleri anlayıp kavrayabilmek, sonuçta ilâhî hakikatlere ve hidayete ulaşabilmek için insanın mutlaka zihin yeteneklerini, aklını kullanması gerektiği bildirilmektedir.
Bağımlılık, kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kullanım/davranış sıklığı azaldığında veya kesildiğinde huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtileri görülür. Bağımlı olan kişilerde........

© Karadeniz'de sonnokta