menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Stajyer gazeteciler anlatıyor: Ne umdum ne buldum?

4 12
24.06.2025

Okulların kapanıp yazın gelmesiyle birçok genç haberci staja başladı. Gazetecilik mesleğine geçişin ilk evrelerinden olan staj dönemini tamamlayan gazetecilik stajyerleriyle; mesleğe nasıl adım attıklarını, deneyimlerini ve öğrendiklerini konuştuk. Muhabirlerin ve editörlerin kimisi staj dönemini hayırla yad ederken, kimisi de başlarına gelen tuhaf ve kötü deneyimleri aktardı.

Türkiye’de yüzlerce haber merkezi var. Ne yazık ki bu kuruluşların çok az bir kısmı stajyer kabul ediyor. Peki, genç gazeteci adayları stajdan ne beklemeli? Bunu, stajını tamamlamış 6 genç gazeteciye sordum.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Berfin Güneş, Show TV ve TRT Kurdî’de staj yapmış. Bu dönemde kadın cinayeti ve kadına karşı şiddet haberlerini hazırlarken gazetecilik etiğine dair öğrendikleri aklında kalmış. Güneş bunu şöyle anlatıyor:

  • Çalıştığım kanallarda hayatını kaybeden bir kadının ya da mağdur olan kadın üzerinde sorumluluk bırakmayı asla istemezlerdi. Ölmüşse de kendini savunabileceği bir durum olmadığı için olabildiğince tek taraflı düşünmeyelim diyerek bir haber yazmamızı isterlerdi. O yüzden kadın haberlerinde daha çok etik hatları göz önünde bulundururlardı. Bunu bana çok açıklarlardı mesela. Çocuk haberlerinde de çocuğun isminin gizlenmesi, yüzünün buzlanması gibi şeyleri bana çok söylediler.
  • Genelde staj yaptığım yerler çok politik kanallar ya da yerler olmadığı için olabildiğince tek taraflı bakmayı da bana çok aşıladılar maalesef. Tarafsızlık ilkesini çok göremedim ben staj yaptığım yerlerde. Ve bunu onları suçlamak için de söylemiyorum ama cesaret mi edemiyorlardı, yoksa onların elinde olmayan bir durumdan mı dolayı bilmiyorum. Ancak tarafsız bir şekilde haber yazılamadığını düşünüyorum.

“Haber müdürüm bana ‘Günde 5 haber önerisiyle benim yanıma gel’ derdi. Eğer haberin haber değeri varsa bunu bir muhabire yönlendirirdi. ‘Beraber habere gidin ve bunu yazın’ derdi bana” ifadesini kullanan Güneş, tecrübeli gazetecilerle stajyerler arasındaki ilişkiyi de şöyle özetliyor: “Çalışanlar arasında bir hiyerarşi var. Bence olması da gerekiyor. Ama bana bunu yansıtmıyorlardı. Özellikle TRT Kurdi’de bunu bana hiç yansıtmadılar.”

bianet stajyeri: “Yapmak istediğim haberlerin çoğunu hayata geçirdim”

Daha önce bianet’te staj yapan Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümü⁠ öğrencisi Ege ise “Mesleğe yeni başladığımda üstlerim bana hak odaklı haberciğinin temel ilkelerini aşıladı. Hak ihlallerini görmezden gelmemek, haber........

© Journo