Şeffaflık şart: Flash TV, KRT ve Ekşi Sözlük yandaş mı oldu?
Türkiye’de bazı medya kuruluşlarının yayın çizgilerinde son dönemde dikkat çekici dönüşümler yaşanıyor. Daha önce muhalif ya da tarafsız bir çizgide görülen Flash TV, Ekşi Sözlük ve KRT gibi mecralar hakkında “iktidara yakınlaştıkları” yorumları yapılıyor.
Medya sahipliği ve finansmanı konusunda şeffaflığın esas olması gerektiğini aktaran iletişim akademisyeni Dr. Güventürk Görgülü’ye göre bir medya kuruluşunun güvenilirliğini değerlendirirken sorulması gereken ilk soru: Bu yayın kim tarafından finanse ediliyor?
Türkiye’de demokrasinin kritik bir dönemeçten geçerken basın özgürlüğünün ağır bir baskı altına alındığı bugünlerde medya sahipliği ve haberciliğin finansmanı konusuna Journo sıkça değindi.
İktidarın kontrolündeki medyanın farklı sektörlerdeki büyük yatırımlarının yanı sıra bu kuruluşların televizyon ve Google reklamlarıyla nasıl finanse edildiğine dair içerikler bunlar arasındaydı.
Bir medya kuruluşunun iktidar çevrelerinin kontrolüne girmesinin ardından bağımsız gazeteciliği terk edip propaganda organı hâline geldiği, geçmişte Demirören Medya’nın yandaşlaşması örneği üstünden uluslararası akademik çalışmalarda da incelenmişti.
Son dönemde yaşananlar, finansman kaynaklarının, bağımsız medyanın haberciliğini de etkilediğini, hatta otosansüre neden olabileceğini gösteriyor. Örneğin reklam gelirleriyle kendisini finanse eden Sözcü, ana muhalefetin haber değeri taşıyan boykot çağrısını marka isimlerini sansürleyerek yayımlamıştı.
Medyanın finansman ve sahiplik yapısında özellikle şeffaflık eksikliğiyle gündeme gelen tartışmalar sürerken son dönemde “yandaşlaştığı” savunulan üç kuruluş dikkat çekiyor: Flash TV, KRT TV ve Ekşi Sözlük.
Flash TV: Haberle döndü, fazla dayanamadı
Flash TV, stüdyolarındaki bitmeyen halayları ve reality şovlarıyla hafızalara kazınmış bir kanaldı. 2019’da “İktidar sahiplerinin hukuk tanımaz uygulamaları, idarî ve siyasî baskılar dayanılmaz” diyerek yayın hayatına son veren kanal, Ekim 2021’de yeni logosuyla ekranlara döndü ve kamuoyunda “muhalif” diye bilinen çok sayıda kişiyi transfer etti.
Kanalın bu geri dönüşü aynı zamanda sahiplik tartışmasını da beraberinde getirdi. Kanalın kurucularından Ömer Ziya Göktuğ, Flash TV’yi yeniden yayına başlatmayı planlıyordu; ancak şirketin diğer ortağı ve kardeşi Mehmet Emin Göktuğ, bu karara karşı çıktı. Yayına dönme kararının kendisinin onayı olmadan tek taraflı alındığını belirten Mehmet Emin Göktuğ, yasal sürecin başlayacağını söyledi.
9 Ocak 2022’de Ömer Ziya Göktuğ’un vefatı, şirket içinde yönetimsel anlaşmazlıklara yol açtı. Bu süreçte 16 Mart 2022’de kanala kayyum atandı ve 15 Nisan 2022’de Flash TV’nin yayın lisansı sona erdi. Aynı gün, kanal “Flash Haber TV” adıyla yeniden yapılandırıldı ve yayınlarına devam etti.
Flash Haber TV’nin kurucuları Ömer Ziya Göktuğ’un kızları Eser Göktuğ Okan ve Özge Göktuğ Güleç, tarafsız bir yayın politikası hedeflediklerini açıklayarak “Muhalif ya da iktidar yanlısı değil, gerçekten yana bir yayıncılık” vurgusu yaptı.
Ancak Kasım 2024’te Flash Haber’in satışı gündeme geldi. Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu anlaşmaya varıldığını ve imzaların yakında atılacağını duyursa da satış son anda gerçekleşmedi. Mahiroğlu kanal yönetiminin tehdit ve baskıya maruz kaldığını öne sürdü.
Ocak 2025’te ise Flash Haber’in, Bank Pozitif ve Payfix gibi yatırımları bulunan Erkan Kork’a satıldığı duyuruldu. Kork, Mart 2025’te yasadışı bahis operasyonunda tutuklandı. Ardından Bankpozitif yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na........
© Journo
