menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya Otizm Farkındalık Günü

16 1
02.04.2025

Otizm, bireylerin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarında farklılıklar gösterdiği bir nörogelişimsel durumdur.

Otizmin kesin nedeni henüz tam olarak bilinememekle birlikte düşünülen genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığıdır.

Otizmin nedenleriyle ilgili bazı önemli etkenler ise, genetik ve çevresel etkenler ile beyin gelişimidir.

Çevresel etkenlerin otizme neden oluşunu, tek ve çift yumurta ikizlerinin incelenmesiyle anlıyoruz.

Tek yumurta ikizlerinde otizm görülme oranı P-77 arasında değişebilmektedir. Bu, genetik faktörlerin güçlü bir etkisi olduğu anlamına gelmektedir.

Çift Yumurta İkizlerinde ise otizm görülme oranı ise 1-36 arasındadır. Bu da genetik benzerliklerin daha az olmasından kaynaklanır.

Aynı genetik yapıya sahip olsalar bile, çevresel faktörler ve bireysel deneyimler nedeniyle ikizlerden biri otizmli olabilirken diğeri olmayabilir.

Bu durum, otizmin yalnızca genetik bir durum olmadığını, çevresel etkilerin de önemli bir rol oynadığını kanıtlar.

Ekolojik ve çevresel sorunlara bir de bu açıdan bakmak zorundayız.

Otizmli bireyler, birçok alanda olağanüstü başarılara imza atmışlardır ve bu başarılar, farklı bakış açıları ile dünyamızı zenginleştirir. İşte bilim, sanat ve matematik gibi alanlarda öne çıkan bazı otizmli bireyler:

Ekolojik ve çevresel konularda: Greta Thunberg: Çevre aktivisti Greta Thunberg, otizmi “süper gücü” olarak tanımlar ve bu nöro çeşitlilik sayesinde küresel çevre sorunlarına etkili bir şekilde dikkat çeker.

Yaratıcılık ve Sanat: Michelangelo: Rönesans döneminin dev sanatçılarından biri olan Michelangelo, derin odaklanma ve yaratıcı düşünme........

© İz Gazete