menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Uluslar Ötesi Düşünme

41 0
13.07.2025

Küreselleşme ve çok uluslu şirketlerin artan etkisi ile Devlet Yapılanmaları; ‘Kimlik Siyasetleri’ ve ‘Mikro-Milliyetçilik’ vatandaş kavramına karşılık aidiyet temelli örgütlenmeler, ‘Devlet-dışı Unsurlar’, ‘Terör Örgütleri’, milis gruplar, uluslararası sivil toplum kuruluşları, teknolojik gelişimin etkileri, sosyal medya ve dijital iletişim, Sanal Cemaatler, Dijital Yurttaşlık, Dijital Etnik Bilinç karşılaştığımız yeni kavramların bir kısmını oluşturmaktadır.

Ulus devlet geçtiğimiz yüzyıl açısında dünyanın ana harita omurgasını oluşturmuş olsa da günümüz dünyası açısından geçerliliğini giderek kaybetmektedir.

Kelimeler, terimler ve etimolojik yaklaşımlar süreç içerinde kabul görme süresinden daha kısa sürede dönüşüme tabi tutulabilirler. Ulus Devlet teriminin de değişim hızı maruz kaldığı güncel olaylar, farklı düşünce temelli yapılaşmalar nedeni ile pek çok olgu ve terimden daha hızlı yaşanmaktadır.

Türkiye gibi farklı milletlere yıllarca ev sahipliği yapmış Devlet anlayışı nedeni ile topraklarında yaşamalarından devlet idare ve yönetiminde görev verilmelere kadar azınlık hissiyatını oluşturulmasına zemin hazırlamayacak daha bütünsel yaklaşımlı bakış açısı üzerinde emanet olarak adlandırılabilecek bir yönetim şekli olama özelliği anlaşılmaktadır.

Sykes-Picot Anlaşması ve farklı dış müdahalelerle ile ulus-devlet modeli benimseme etnik çeşitlilik ve klasik ifade olan cetvelle çizme, daha açık bir ifade ile değerlere bakılmaksızın sınırların belirlenmesi, nedeninden kaynaklı Orta Doğu'da daha yıkıcı veya dönüştürücü etkileri tetiklemektedir.

Suriye ve Irak örneklerinde görüldüğü üzere, sınırlar fiilen geçersiz hale gelebiliyor. Ya da çizilmiş sınırların karşılıklı bölgelerde kalmış akrabalık etnik bağlı unsurlar fikri olarak kopma yaşamadan sosyolojilerine devam edebiliyor. Örneğin Kürtlerin dört ülkeye dağılmış yapısı veya ülkemizde de yer alan özellikle evlilikler yolu ile etnik geçişkenlik söz konusu olmaktadır.

Dini temel üzerinde mezhepsel ayrımların yaşandığı gibi yakın akımlar ile aynı kollar üzerinde birleştirici geçirgenlikte söz konusu olabilmektedir.

Bu süreç Yeni Kimlik temelli yapıların etnik kökenlere dayanmadan ortaya çıkmasını, Ulus ötesi bir kimlik olgusu ihtiyacını daha........

© İstiklal