menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanallığın Esareti

9 0
15.01.2025

Sevgili okur merhaba,

Hayatımız görselliğin ele geçirdiği bir şenlik haline gelmiştir. Bu hepimizin isteyerek veya istemeyerek içinde bulunduğu bir bahar şenliği gibi. Platon’un İdealar dünyasının elle tutulmadığı ama elde edildiği bir şenlik bu. Platon’un elle tutulamaz ancak zihinle kavranabilir İdealar Dünyası’nın günümüzde somut bir yansıması karşımızda. İnternetin imkanları ile benliğimizi yeni baştan istediğimiz gibi yaratabiliyoruz. Defolarımız yok oluyor; hayalimiz kendini somut bir şekilde kendini bize gösteriyor. İnsanların, en çekindiği mefhumlardan biri olan sosyalleşme mevzusunun kolaylaştığı bir toplumsallaşma safhası gerçekleşiyor.

Bu zamana kadar yazdıklarımız bir dönemin popüler oyunu olan sims’i anımsatmış olabilir size. Sosyal medya, tam olarak bu oyunun gerçeğe en yakın hali. Sosyal medya kullanıcıların kendini yeniden kuırguladığı ve yarattığı bir alemin kapılarını açıyor. Sosyal medyanın bu kurgusu, insana gerçek hayatta ulaşamadığı bir dopamin bombardımanına tutuyor. Guy Depord’un tanımlaması hayat ile gösteri toplumuna dönüşürken, gerçek kendini yadsıyan sanallığın esiri haline gelmiştir. Guy Debord’un “Gösteri Toplumu” kavramı, modern kapitalist toplumlarda yaşamın, gerçek deneyimler yerine imajlar, tüketim ve manipüle edilmiş anlamlar etrafında örgütlendiğini söyler.

Sosyal medya platformları, kullanıcıların beğeni, yorum ve paylaşımlar aracılığıyla sürekli etkileşimde bulunmalarını teşvik eder. Bu etkileşimler, beynin ödül sistemi üzerinde doğrudan bir etki yaparak dopamin salınımını artırır. Dopamin, haz ve ödül hissiyle ilişkilendirilen bir nörotransmitterdir ve sosyal medya kullanımı sırasında alınan olumlu geri bildirimler, dopamin düzeylerini yükselterek kullanıcıların platformlara olan bağlılığını artırır.

Yapılan araştırmalar, sosyal medya bağımlılığının dopamin odaklı geri bildirim mekanizmalarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Örneğin, beğeni ve yorum gibi olumlu geri........

© İstiklal