menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çılgınca Tüketiyoruz

17 0
06.04.2025

Bir yanda açlık diğer yanda obezite, bir yanda susuzluk ve yoksulluk, diğer yanda israf ve şatafat. Afrika’daki bazı kabilelerin iletişimden yoksun olduğunu, Hindistan halkının 'ini temiz suya ulaşamadığını biliyor musunuz?

Tüketim çılgını diye tanımladığımız kişiler ise farklı duygu ve hazların peşinde en son çıkan bir telefon markasının yeni modeline ilk sahip olabilmek için günlerce kuyrukta sabahlamak bu tüketim çılgınlığına bir örnek.

Tüketimde en önemli unsur dengedir. Elbette tüketeceğiz ama ihtiyacımız olanı en hesaplı bir şekilde tüketmemizde bir sakınca yok. Ancak ihtiyacımızdan fazlasını tüketmek maddi manevi birçok sıkıntı ve hastalıklara sebep olacağımız gibi, topluma ve yaşadığımız dünyaya da zararının olacağını unutmamalıyız. Alışveriş çılgınlığı yüzünden dünyada 850 milyondan fazla kişi açlıkla mücadele ederken 670 milyon fazla yetişkin ve 120 milyon çocukta obezite görülüyor. Yani birileri aç yatarken birileri tıka basa midesini doldurmakla meşgul.

Dünyada israf edilen yiyecek miktarı ile milyonlarca kişi beslenebilecek iken iklim koşulları nedeniyle gıdaya erişime az olanların yanı sıra çatışma bölgelerindeki insanlar da açlık ve gıda kıtlığı devam ediyor.

Dünya üzerinde 5 yaşın altındaki 40 milyon çocuk normal kilosunun üzerinde yani obez. Obezite ile mücadele için dünya genelinde ülkeler yıllık 2 trilyon dolar para harcıyor. Kardeşlik ve paylaşma duygusuna sahip olmak yerine bencil ve narsist bir nesil inşa ediyoruz. Bu problemin en önemli nedeni ise doyumsuzluk faktörü.

Şimdi olayı daha yakından ele alalım!

Tüketmenin çılgınlığı mı olur? “İhtiyacım var ki alıyorum” veya “var ki alıyoruz” gibi bahanelerin arkasına saklanmamak lazım. Ne kadar çok şeye sahip olursak o kadar çok mutlu oluruz düşüncesi insanları zamanla mutsuzluğa sürüklüyor.

Aşırı yemek yiyoruz, çok alışveriş yapıyoruz ve hep daha fazlasını istiyoruz. Bu şekilde de strese giriyor, çok az şeyden zevk alıyor, doyumsuz ve şikâyetçi oluyoruz. Örneğin; dünyada günde 18 milyar dolar makyaj malzemelerine, 15 milyar dolar da parfüme para harcıyoruz. Bunun nedeni ise içinde bulunduğumuz çağda üretimin inanılmaz boyutlara ulaşması ve ürün çeşitliliği yani hangisini alacağımıza karar vermekte zorlanmamız bu yüzden. Sonuçta sürekli........

© İstiklal