Son 10 Yılda Değişen Gençlik Parametreleri
Türkiye, genç ve dinamik nüfusuyla dikkat çeken bir ülke olagelmiştir. Bu genç nüfus, toplumsal, kültürel ve ekonomik dönüşümlerin hem öznesi hem de en önemli göstergesi konumundadır.
KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) için hazırlanan araştırmada ülkemizdeki gençlerle ilgili bir çalışmanın çarpıcı sonuçları ortaya çıkmıştır.
17-25 yaş aralığındaki gençler üzerinde çalışılmış ve 2015'ten 2025'e uzanan on yıllık periyottaki değişimler üzerinde durulmuş ve bulgular paylaşılmıştır. Kamuoyuna yansıyan bu bulgular, gençlerin kimlik tanımlamalarından eğitim düzeylerine, evlilik alışkanlıklarından genel yaşam tarzlarına kadar birçok alanda önemli farklılaşmaların yaşandığını ortaya koymaktadır.
Bu makalemizde, KONDA'nın sunduğu verileri temel alarak Türkiye'deki gençliğin değişimini analiz edecek, bu değişimi diğer akademik çalışmalar ve toplumsal gözlemlerle ilişkilendirerek daha geniş bir perspektife oturtmayı amaçlayacaktır.
Araştırma verileri ışığında temel değişim dinamiklerine bir bakalım. Bu bağlamda KONDA'nın raporu, birkaç ana eksende önemli değişimlere işaret etmektedir:
Kimlik ve yaşam tarzı tanımlamalarında özellikle dindarlık algısında düşüş oranı dikkat çekmektedir. Kendini "dindar" olarak tanımlayan gençlerin oranının 2015'te iken, 2025'te 'a gerileyeceği öngörüsü, belki de raporun en çok tartışılan bulgularından biridir. Bu, gençlerin geleneksel dini pratikler ve kurumsal din anlayışıyla ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandığını düşündürmektedir.
Dindarlık algısındaki düşüşe ters orantılı olacak şekilde "Modern" kimliğin yükselişi dikkat çeken diğer bir bulgudur.
Buna karşılık, kendini "modern" olarak tanımlayan gençlerin oranı 2015'te B'den 2025'te Y'a yükselmektedir. Bu artış, gençlerin küresel akımlara daha açık, bireyselliği ve çağdaş yaşam biçimlerini daha fazla benimseyen bir eğilim içinde olduğunu göstermektedir.
Demografik yapıya odaklandığımızda genç nüfusun son on yıldaki artış hızının düştüğü de bu araştırmada görmekteyiz. Günümüzdeki genç sayısının (17-25 yaş aralığında) 12 milyon 719 bin genç olması beklenmektedir.
Diğer ve belki de en önemli meselelerden biri olan evlilik yaşı verileri oldukça sıkıntılı bir durumdadır. 2015'te 17-25 yaş aralığındaki gençlerin 'i bekârken, bu oranın günümüzde 'a çıkması, evlilik yaşının belirgin bir şekilde yükseldiğini ve gençlerin evliliğe daha geç yaşlarda adım attığını ortaya koymaktadır.
Bu veriler ile Türkiye'deki gençlik üzerine yapılan diğer çalışmaları ve sosyolojik teorileri birlikte........
© İstiklal
