menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

NATO-Rusya Gerilimi Savaşın Eşiğinde mi?

15 11
13.06.2025

Doğu Avrupa’dan esen sert rüzgarlar, yalnızca coğrafi bir soğukluğu değil, jeopolitik bir buzlaşmayı da beraberinde getiriyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko’nun, NATO’nun artan askeri varlığını doğrudan bir çatışma hazırlığı olarak nitelendirmesi, aslında Kremlin’in uzun süredir şekillendirdiği stratejik kurgunun yeni bir halkasıdır. Fakat bu açıklama sadece Moskova’nın iç kamuoyuna yönelik bir psikolojik operasyon değil aynı zamanda Batı başkentlerine gönderilmiş açık bir mesajdır.

Peki bu mesaj ne anlatıyor?

Daha da önemlisi, NATO karar vericileri bu mesajı nasıl okuyor?

Savaş retoriği mi, stratejik blöf mü?

Bu sorulara yanıt bulalım.

NATO'nun doğu kanadında yürüttüğü “Steadfast Defender 2024” gibi tatbikatlar, Rusya'nın gözünde yalnızca savunma hazırlığı değil, bir "kuşatma" göstergesi olarak da yorumlanıyor.

Ancak NATO cephesinden bakıldığında ise bu tatbikatlar daha çok savunma amacıyla planlanıyor gibi…

Çünkü Putin yönetiminin 2014’te Kırım’ı ilhakıyla başlayan yayılmacı siyasetinin doğal bir sonucu olarak NATO bu yönde ataklar yaparak Rusya’ya mesaj gönderiyor.

NATO'nun mevcut genel sekreteri Mark Rutte, selefi Jens Stoltenberg gibi Rusya’yı “gelecek yıllarda doğrudan askeri tehdit haline gelebilecek bir aktör” olarak değerlendiriyor. Bu değerlendirme, yalnızca askeri strateji uzmanlarının değil, siyasi liderlerin de güvenlik vizyonlarını şekillendiren temel bir parametresi olarak güncelliğini koruyor.

Washington, Brüksel, Berlin ve Paris’teki siyasi karar vericiler, savaşın sıcak bir cepheye dönüşmesini önlemek için çabalarken, aynı zamanda caydırıcılık amacıyla tatbikatlar sergilemekten geri durmuyor........

© İstiklal