Ensarullah ve Aksa Tufanı...
Ensarullah, Yemen'deki Zeydi topluluğunun önderliğinde gelişen bir direniş hareketidir. Bugün soykırımcı İsrail’e karşı ancak direniş ile mücadele edilir diyen “Direniş Cephesinin” en önemli bileşenlerinden biridir. Ensarullah Gazze ile dayanışma adına İsrail’e karşı birçok eylem yapmış yapmaya devam etmektedir. Ensarullah Türkiye basınında daha çok Husiler diye yer almaktadır.
Ensarullah, 1990’larda, Yemen’deki Zeydi toplumunun maruz kaldığı sosyal ve ekonomik adaletsizliklere karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Ensarullah’ın ilk lideri, Hüseyin Bedreddin el-Husi, 2004’te şehit olmadan önce hareketi organize etmiş ve Yemen’in o dönemdeki hükümetinin zulümlerine adaletsizliklerine karşı mücadele etmiştir.
Ensarullah, özellikle 2000’lerin başından itibaren Yemen'deki siyasi istikrarsızlıktan ve hükümetin yolsuzluklarından rahatsız olan birçok insanın desteğini kazanmıştır. Bu süreç, hareketin zamanla Yemen’in daha geniş çapta bir siyasi gücü haline gelmesini sağlamıştır.
Ensarullah, Yemen’in mevcut hükümetinin yozlaşmasını, yoksulluğu ve dış müdahaleyi eleştirerek, halkın daha özgür ve adil bir yönetim talebini dile getirmiştir.
2011 başlayan Arap baharı olaylarından en çok etkilenen ülkelerden biride Yemen’di. Yemen’de, ekonomik koşullara, yolsuzluklara ve adaletsizliklere karşı yapılan ve uzun süren protesto gösterilerin, çatışmaların ardından 23 Kasım 2011’de imzalanan Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi kararıyla Ali Abdullah Salih’in otuz üç yıllık yönetimi fiilen sona erdi.
Görevi başkan yardımcısı Mansur el Hadi’ye devreden Ali Abdullah Salih istifa etti. 21 Ocak 2012’de yapılan seçimlere tek aday olarak giren Hadi Cumhurbaşkanı seçildi. Mansur Hadi, Ensarullah ile Güney Yemen Hareketi’nin baskıları sonucu ulusal diyalog konferansları düzenlemeye mecbur oldu.
Konferansların sonucunda tüm grupların imzaladığı ‘Ulusal Barış ve Katılım Anlaşması’ yapıldı. Anlaşma tüm siyasi grupların yönetime adil ve eşit katılımını öngörüyordu. Ancak eski statükonun devamından yana olan gruplar, anlaşmaya aykırı adımlar atarak anlaşmayı işlevsiz hale getirdiler.
Mansur Hadi’nin 2014’te ulusal hükümet kurulması yönündeki anlaşmaya uymaması siyasi krizi derinleştirdi.
22 Ocak 2015'te Cumhurbaşkanı Hadi ve Başbakan Halid Mahfuz Bahhah istifa etmişti ancak Suudi Arabistan’ın baskısı ile istifasını geri aldı ve Aden’e giderek görevinin başında olduğunu söyledi. Ve 2015'te Yemen Sana ve Aden hükümetleri olarak fiilen ikiye ayrılmış oldu.
06 Şubat 2015'te, ülkeyi yönetmek üzere geçici bir başkanlık konseyi kuran Ensarullah Başkent Sana’da yeni bir hükümet kurdu.
Bugün Yemen halkının meşru ve tek temsilcisi başkent Sana’ya hakim olan Ensarullah hükümetidir. Bugün Yemen nüfusunun önemli bir kısmı yaklaşık yüzde 70-80’ni Ensarullah’ın hakim olduğu bölgede yaşıyor.
7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonu direnişin tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.
Aksa Tufanı karşısında işgalci Siyonist rejim bir süre kendine gelememiş daha sonra ise tüm savaş hukukunu hiçe sayarak ölçüsüzce Gazze’ye saldırarak kadın çocuk katletmiştir katletmeye devam etmektedir.
İki yıla yaklaşan Aksa Tufanı sürecinde Gazze halkı destansı bir direniş ortaya koydu, koymaya devam ediyor. Gazze halkının bu eşsiz soykırım ve zulüm karşısındaki metaneti, imanı dünya halklarında şaşkınlık ve hayranlık uyandırmaya devam ediyor.
İslam........
© İslami Analiz
