Pakistan Zindâbâd-6- Pakistan’ın Konyası Multan
Pakistan’ın Pencap eyaletine bağlı bir şehir olan Multan şehri için “Pakistan’ın Konyası” tabirini özellikle kullandığımı belirteyim yazının başlığında. Özellikle bir yönüyle Konya şehrimize çok benziyor Multan. Her şeyden önce Mevlana’nın yoldaşı Şems-i Tebrizî’nin bir dönem bu şehirde yaşadığı rivayet ediliyor. Ayrıca şehirde bunun gibi birçok tasavvuf büyüğünün türbeleri mevcut. Bunlarla ilgili bilgi vermeden önce genel olarak Multan’dan biraz bahsedelim.
Orada yaşayan arkadaşlarımızdan duyduğumuza göre Mültan’da meşhur “3G” sözü var. Bu ifade şehre özgü üç özelliği tanımlıyor: Toz, sıcak ve mezarlar… Bunlardan; “garda” Urduca toz, “garmi” sıcak, “goristan” ise mezarlar anlamına geliyor. Evet, bu şehir çöl ikliminden dolayı tozlu, çok sıcak ve evliyalar şehri olmasından dolayı birçok türbe bulunuyor, bunun için de “goristan” yani mezarlar şehri tabiri kullanılıyor.
Pakistan’ın Karaçi, Lahor, İslamabad gibi büyük şehirlerinden sonra Peşaver, Kuetta, Haydarabad, Sakkar ve Multan gibi birbirine yakın büyüklükteki şehirlerin içerisinde iklim, sosyal hayat, gelişmişlik ve yaşam koşulları bakımından en iyisi diyebileceğimiz şehir Multan’dı. Pencap eyaletine bağlı ve eyaletin güneybatısında yer alan şehir, Karaçi’den başlayıp İslamabad’dan geçerek Peşaver’e kadar uzanan otobanın kenarında. Sakkar’a dört, Lahor’a dört buçuk saat mesafede bulunuyor.
Nisan ayından itibaren sıcaklıklar kırk derecenin üzerine çıkabilmekte, haziran ve temmuz aylarında ise zaman zaman 50 dereceye kadar çıkabilmektedir. Fakat bu yüksek sıcaklıklar Sakkar, Khairpur ve Haydarabad gibi uzun zaman diliminde yaşanmaz ve birkaç ayla sınırlıdır. Kış mevsimi de aynı şekilde Sind eyaletine göre daha soğuk geçer. Geceleri bazen eksi bir iki dereceye de düştüğü görülebilir.
Şehir merkezi otobandan çıktıktan sonra yaklaşık otuz dakika mesafede. Oldukça yoğun bir trafik var. Hiçbir trafik kuralının olmadığı motosiklet ve rikşa cenneti bu şehirde toplu taşıma diğer şehirlerde olduğu gibi “Rikşa” ve taksilerle yapılıyor ama Multan’da ana arterlerde bulunan viyadüklerin üzerinden geçen tramvay hattı da mevcut.
Burada Sakkar ve Khairpur’un aksine sosyal ve ticari hayat daha canlı. Şehrin belli merkezlerine yoğunlaşmış kafe ve lokantalar gece geç saatlere kadar açık ve akşamları oldukça kalabalık. Ayrıca büyük market ve AVM’lerin olması, yaşadığımız şehirde bu tür imkânlardan yoksun olmamız nedeniyle burayı bizim açımızdan oldukça önemli bir cazibe merkezi hâline getiriyor. Her tatilde fırsat buldukça Multan’a geliyor; buradaki arkadaşlarımızı ziyaret edip, lokanta ve kafelerde oturup sohbet edip, alış veriş yaptıktan sona Khairpur’a dönüyorduk.
Özellikle uluslararası zincir marketlerden birinin burada bulunması bizim için ulaşılması zor gıda, temizlik vb. malzemeleri almamız için önemli bir fırsattı. Ayrıca burada bulunan AVM tarzı büyük alışveriş merkezleri de diğer ihtiyaçlarımızı gidermemize imkân sağlıyordu. Khairpur’daki imkânsızlıktan haberdar olan kurum yöneticilerimiz ayda ya da iki ayda bir kere izin alıp buraya gelmemizi pek sorun etmiyorlardı.
Buradaki arkadaşlarımızla akşamları ünlü küresel cafe zincirlerinin bulunduğu sokağa gidip vakit geçirebiliyor; çok lezzetli pizzalar yapan pizzacıya ya da oranın kalburüstü diyebileceğimiz lokantalarına gidip lezzetli yemekler yiyebiliyorduk. Bunlardan bizim damak tadımıza uygun olan Afganî tikka yani bizdeki kuzu çöp şiş yapan Afgan lokantası biraz salaş olsa da lezzetli et yemeklerini size........
© İnsaniyet
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)