menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nevzat Çiçek 30 maddede “Terörsüz Türkiye” hedefinde devletin yol haritası, bakış açısı ve kırmızı çizgileri

18 0
19.05.2025

“Terörsüz Türkiye” projesi adım adım hayata geçiyor. Riskleri, fırsatları ve yol haritasını öğrenmek için önce Ankara’nın görüşünü sonra da Süleymaniye ve Erbil’de sürecin nasıl karşılandığını öğrenmek için muhataplarını dinlediğimde çok net şunu söyleyebilirim: Süreç normal şekilde “buz üstünde” devam ediyor.

Siyasi iradenin güçlü durmasının önemli olduğu, Cumhurbaşkanı ve Bahçeli’nin bu anlamda aldıkları riskle birlikte meselenin “devlet projesi” olmasının önemine özel bir atıf yapılıyor.


Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün katıldığı AK Parti Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu programında konuştu, “Terörsüz Türkiye” projesi için “En büyük eserimizi inşa ediyoruz” dedi.

“Bölgemizde terörün kullanım süresi bitmiştir. Yabancı aktörlere bel bağlanma dönemi kapanmıştır. Terörsüz Türkiye ile inşallah en büyük eserimizi inşa ediyoruz. Terör meselesini tamamen bıraktıktan sonra inşallah Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak” sözleriyle meselesi net olarak özetledi.


"MİT aktif olarak çalışıyor"

Gördüğüm kadarıyla silah bırakma noktasında komşu ülkelerle bir mekanizma kurulmuş durumda. Millî İstihbarat Teşkilâtı bünyesinde yoğun çalışmalar yapılıyor. Sürecin içeride ve dışarıda enfekte edilmemesi için gerekli önlemler alınmış durumda. A-B-C planları da hazır. 2013 yılında yaşanan olumsuzlukların hepsi masaya yatırılmış durumda. Gördüğüm kadarıyla devlet net şekilde ne istediğini, gelecek inşasını, bölgesel ve uluslararası güçlerle örgütten isteklerini ve kırmızı çizgilerini çok net belirtmiş.

Açıkça ifade edeyim ki zorlu bir süreç olsa da umudum daha da pekişti. Güvenlik bürokrasisi açısından süreci özetleyecek olursam durum şu:

1- PKK’nın silah bırakması bir süreç değil. Sürece bir bütün olarak bakılmalı. 2 Trilyon dolar maliyeti olan, 65 bin insanın hayatına mal olan bir süreci konuşuyoruz dolayısıyla silah bırakma bunun en önemli adımı ama olsa da bütün adım bu değil.

2-MİT ve başındaki isim olarak İbrahim Kalın tarafından emek emek işlenerek bugünlere getirilen süreçte, İbrahim Hoca’nın ve ekibinin bakış açısı ve hedefleri çok net. Bu konuda çok büyük bir inşa sürecine odaklanmış durumdalar.



3-PKK’nın silahsızlanması ve örgütün kendini feshetmesi önemli. Önemli olan bu süreçte bunun yerine ne koyacağımız meselesi. Ne koyacağız meselesi bu ve benzeri örgütlerin tekrar oluşmaması, zeminin kurutulması açısından yapılması gereken işleri belirtiyor. Bu bağlamda kimyayı bozmadan Türkiye en büyük eserini inşa etmek için herkese büyük çaba düştüğü ve Meclis inisiyatifini toplumsallaşma açısından önemine özel bir atıf yapılıyor.

4-PKK’nın ortaya koyduğu metnin okumasında bir sorun olduğu ifade ediliyor. Metin okumasında sanki Türkiye Cumhuriyeti ve PKK arasında yapılmış bir anlaşma gibi bir sonuç üzerinden değerlendirme yapıldığı belirtiyor. PKK ile ilgili herhangi bir pazarlığın asla yapılmadığının altı çiziliyor.

Örgütün metninin kendi tabanına bir seslenme olarak ele alınması gerektiği ifade ediliyor. Lozan vb. maddeler üzerinden yapılan değerlendirmelerin örgütün kendi tabanıyla yaptığı değerlendirmeler olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlayan herhangi bir şeyin olmadığı belirtiliyor.

5-“PKK terörü bırakmaz, silahlara veda etmez” umutsuzluğu, yahut beklentisi içinde olanlara; Suriye’de 52 yıllık BAAS rejiminin 10 gün içerisinde çözülüp dağılmasını, ABD’nin 10 milyon dolar ödül koyduğu Ahmet Şara’nın Başkan Trump ile tokalaşmasını hatırlatan kaynaklar bölge dinamiğinin ve paradigmasının değiştiğini herkesin görmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

6-Yeni bir paradigma dönemi ortaya konacak. Bu bağlamda silah atılacak adımlardan bir tanesi. Bununla ilgili olarak bir mekanizmanın kurulduğu........

© Independent Türkçe