menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Türkler Paris’ten hiçbir şey almadan gidecek”

17 0
16.08.2024

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları konulu birçok yazı, yorum, değerlendirme yayınlandı.

Merak etmeyin, hangi ülke neden başarılı oldu biz neden başarısız olduk türünden sorulara yanıt arayan analizler yapmayacağım.

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları, açılış törenindeki skandal görüntüler üzerinden yürütülen tartışmalar nedeniyle daha uzun süre gündemde olacağa benziyor.

Fransızlar, olimpiyatlardaki birçok olumsuzluğun üstünü ustaca örtmeyi de başardılar.

Dünya genelinde ekranları başında olimpiyatları takip edenlere Paris’in tarihi mekanlarını en iyi çekim tekniklerini kullanarak izletmeyi başarıp, sorgulamaya fırsat tanımadılar.

Böylelikle Avrupa’nın en kirli akarsularından biri olan Seine Nehri’nde düzenledikleri bazı müsabakalara katılan sporcuların, koli basili yüklü pis suya olan tepkilerinin konuşulmasını engellediler.

Olimpiyatlardaki müsabakaları izlerken, Türklerin Paris ile tanışıklığının, dolayısıyla Fransızların Türklerle tanışıklığının yaklaşık 1600 yıl öncesine uzandığını anımsadım.

Yani 2024 Olimpiyatlarına katılan milletlerin hiçbirinin Paris ile tanışıklığı yokken Türklerin vardı.

İşte bu tanışıklık Katolik Kilisesinde büyük tartışmalar neden olmuş, derin izler bırakmıştır.

Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen XV. Yüzyıla ait bir gravürde Atilla, “Vahşi Türklerin Korkunç Komutanı” olarak tanıtılır.

Fransa’daki Türk karşıtlığının ve önyargıların nedenlerini irdeleyen kimi araştırmacılar, sorunun başlangıcı olarak Haçlı Seferlerine işaret ederler.

Oysa Türk karşıtlığının temeli, başını Pierre L’Ermite adlı Fransız rahibin çektiği ‘Halkın Haçlı Seferi’ adlı 1096’daki ilk seferden 646 yıl önce 450’li yıllarda atılmıştı.

Tarihte, Türklerin Fransızlarla ilk ilişkileri, Hun Türkleri zamanında olmuştur.

Avrupa’yı kasıp kavuran Hun orduları Milattan sonra 451 yılında, o dönemdeki adıyla Gaule olarak bilinen Fransa’ya da geldiler.

Atilla komutasında 50 bin (farklı kaynaklarda bu sayı 500 bine kadar çıkmaktadır) askerden oluşan Hun ordusu, yolunda bulunan Metz, Reims, Troyes kentlerini ve birçok irili ufaklı yerleşim birimini yakıp yıktı.

Hun Ordusu Paris önlerine ulaştığında ise yoksul, pis ve sefaletin pençesindeki bir kentle karşılaştı.

Kentin güney cephesine yerleşen........

© Independent Türkçe


Get it on Google Play