Pääkirjoitus: Kun maailma näyttää menevän rikki, on vain yksi lohtu: ihmiskunta on selvinnyt kriiseistä ennenkin
Maailmanpolitiikan myllerrys ja teknologian nopea kehitys merkitsevät peruuttamattomia muutoksia, arvioi erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Donald Trumpin toinen virkakausi on kestänyt sata vuorokautta. Kuvassa presidentti Marine One -helikopterin kyydissä 24. huhtikuuta. Kuva: Alex Wroblewski / AFP / Lehtikuva
Kyllä nyt on maailmankirjat sekaisin.
Näinhän on tapana sanoa, kun kukaan ei enää tahdo pysyä nopean muutoksen perässä. Tai kun jotakin aivan mullistavaa tapahtuu yhtäkkiä, eikä paluuta entiseen enää ole.
”On vuosia, jolloin ei tapahdu mitään. Sitten on vuosia, joiden aikana tapahtuu yhtä paljon kuin vuosisadoissa. Kaikki näyttää näinä päivinä tapahtuvan samanaikaisesti. Kohtaamme uuden todellisuuden kaikilla elämänaloilla”, kirjoitti meksikolainen kirjailija Carlos Fuentes vuonna 1993.
Fuentesin sanat sopivat hyvin kevääseen 2025.
Presidentti Donald Trumpin toinen virkakausi on kestänyt sata vuorokautta. Hän on siinä ajassa jo ehtinyt hajottaa vanhan maailmanjärjestyksen. Ja muuttanut omaa maataan: Yhdysvallat on etääntynyt vaarallisella tavalla demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta.
Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on muutoksessa. Trumpin ajama sopimus sodan lopettamisesta Ukrainassa merkitsee pahimmillaan sitä, että © Ilta-Sanomat
