menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Milei’nin elektrikli testeresi Arjantin’i parçalıyor!

8 0
23.04.2025

Resimde Elon Musk, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin Washington’da kendisine verdiği elektrikli testereyi sallıyor. Milei, Musk’a liderlik ettiği maliyet düşürme programını sembolize etmesi için bu hediyeyi seçtiğini söylemişti.

2023 yılı sonunda seçilen Milei, akademik kariyer sahibi bir iktisatçı ve finans yöneticisi. Çeşitli vesilelerle ifade ettiği görüşler ve uygulamaları, onun bir ırkçı, kadın, LGBTİ ve işçi düşmanı olduğunu gösteriyor. Ayrıca sadık bir İsrail destekçisi. Trump’ın en yakın müttefiklerinden biri. Şubat ayında Washington’da yapılan Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nda (CPAC) bir araya gelen ikili karşılıklı birbirlerini övdüler.

Sağcı siyasetçiler ve medya onun enflasyonu “düşürmedeki” başarısını konuşuyor. Yüzde 150 olan enflasyonu önce yüzde 290’lara çıkardı, Ocak 2025 itibarıyla yüzde 85’e geriletti. Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, Arjantin’in “büyüdüğü” açıklandı. “Büyüyen” Arjantin, henüz 2022’deki büyüklüğüne bile ulaşabilmiş değil. Daha önemlisi en büyük “başarısı” iktidarda bulunduğu 1,5 yılda Arjantin’in dış borcunu iki kat artırmış olması.

Javier Milei, seçim kampanyasında Arjantin pesosunun “dışkıdan daha değersiz” olduğunu söylemişti, pesoyu Amerikan doları ile değiştirecek ve merkez bankasını yakacaktı. Bir buçuk yıllık iktidarında bunun tam tersini yaptı. Merkez bankasını güçlendirdi, pesoyu desteklemek için borç veren kuruluşlarla anlaştı. IMF, Nisan ayında Milei hükümetine mevcut borçlara ek olarak 20 milyar dolar daha borç vermeyi kabul ettiğini açıkladı. Milei, 15 milyar doları IMF’den, 6 milyar doları diğer çok uluslu kreditörlerden, 2 milyar doları küresel bankalardan ve 5 milyar doları da Çin ile döviz takasının uzatılmasından olmak üzere sadece 2025 yılında 28 milyar dolar alacağını söylüyor.

Milei’ye özgürlükçü diyen, reformlarını destekleyen sermaye gruplarının ve medyanın “başarı” olarak yorumladığı adımları, büyük ölçüde ücret kesintileri ve yoksullaştırma ile yaptı. Milei’nin hayata geçirdiği reformlarla, Arjantin pesosu Amerikan doları karşısında yüzde 52 devalüe edildi, kamu sektöründe çalışan yaklaşık 33 bin kişinin işine son verildi, ulaştırma, yakıt ve enerji alanındaki devlet sübvansiyonlar kesildi, ekonomide geniş çaplı kuralsızlaştırma başlatıldı.

IMF için önemli olan Milei’nin kamu bütçesi açığını sıfırlamayı hedeflemiş olması. Ne pahasına........

© İlke TV