Konut sahipliği oranı düşerken konuta talep nasıl yukarı yönlü olur?
2024 yılının ortalarına kadar ‘konut piyasasında yaprak kımıldamıyordu’ desek yeriydi. Hangi emlakçıyla konuşursanız konuşun, neredeyse hiç satış olmadığını söylüyordu. Kiralardaki anormal yükselişler ise kentin merkezinden çeperine bir akım olduğunu gösteriyordu. Kent merkezinden çepere kayıştaki en önemli etkenlerden biri de ‘deprem etkisi’ydi. Maraş Depremleri sonrasına özellikle Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Kadıköy gibi kent merkezindeki ilçelerde 50 yıllık ömrünü doldurmuş ya da daha eski konutlara ilgi azalmıştı. Bu ilçelerde yıkılıp yeniden inşa edilen konutların fiyatlarıysa dudak uçuklatıyordu. İşte bu akımın sebebi büyük olasılıkla buydu.
Ancak genel durgunluktaki yan etkenlerdi bunlar. En önemli etken, ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ denen ‘benzersiz akıldışı’ uygulamanın çökmesi sonrasında politika faizinde artırımların konut kredi faizlerini uçurmasıydı. Orta ve alt orta gelir grubunun konut alması kredi almadan imkânsızdı, şimdilerde ise çok daha imkân dışı. Bu sebeple de konut sahipliği oranında ciddi bir gerileme yaşanıyor Türkiye’de…
Gayrimenkul yeniden yatırım aracı oluyor
Konut sahipliği oranında azalma yaşanmasına yaşanıyor, ancak, bu tabloya rağmen 2024’ün ikinci yarısından bu yana konut satışlarında bir artış söz konusu! İşte son veriler: Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 95.9 artarak 19 bin 412’ye ulaştı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 14.9… Ocak-mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98.7 oranında artarak 88 bin 606’ya erişti. Mayıs ayında satın alınan konutların 4 bin 674’ünü; ocak-mayıs döneminde ise 21 bin 62’sini ilk el konutlar oluşturdu.
Türkiye genelinde diğer konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.9 oranında arttı ve 110 bin 613 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde ise 85.1… Ocak-mayıs döneminde gerçekleşen diğer konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 oranında artarak 495 bin 564 seviyesine geldi.
5 ayda 39 bin 546 ilk el konut satışı yapıldı
İlk el konut satış sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.2 artışla 39 bin 546, toplam konut satışları içinde payı yüzde 30.4… Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 oranında artış kaydeden ilk el konut satışlarının toplamı 174 bin 55…
İkinci el konut satış sayısına gelince… Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.6 oranında artarak 90 bin 479 oldu. Toplam konut satışları içinde payı yüzde 69.6… İkinci el konut satışları ocak-mayıs döneminde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı ve 410 bin 115 seviyesine yükseldi.
Yabancıların konuta ilgisinde düşüş sürüyor
Ve artık konut fiyatlarındaki nominal artışların sebebinin yabancı alıcılar olmadığını da görebiliyoruz. Yabancı alımları oldukça azalmış durumda. Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 oranında azalarak bin 771 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı sadece yüzde 1.4. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller; sırasıyla 648 ile İstanbul, 594 ile Antalya ve 145 ile Mersin… Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine yabancıların satın almalarındaki düşüş 13.7 ve toplam satış rakamı 7 bin 789. Uyruklarına göre en çok konut alanlar Ruslar, ardından İranlılar ve Almanlar geliyor.
Bir de konut satışlarının........
© İlke TV
