Kürt bayrağının kısa tarihi
Kürtlerin “ala rengîn” veya “kesk û sor û zer” (rengârenk bayrak / yeşil, kırmızı ve sarı) dedikleri Kürt bayrağının 105 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu kesin bir şekilde biliyoruz. Bu bayrak bu süreç içinde yüzlerce şarkı, şiir, roman, oyun ve filmde Kürt halkının ruhuna işleyen sembolik ve imgesel anlamlar kazandı. Öyle ki dünyanın herhangi bir yerindeki trafik ışıkları bile herhangi bir Kürt’e bayrağını çağrıştırır! Türk devleti de bunu bildiği için 1990’lı yıllarda Batman’dan başlayarak trafik lambalarındaki yeşil ışığı mavi ışıkla değiştirmeye girişmişti!
Kürt bayrağıyla ilgili olarak bazı gerçekdışı iddialar ortaya atılmıştır. Bu bayrağı günümüzün Kürdistan Bölgesi sınırlarında yaşayan Kürtleri İngilizlere karşı ayaklandırmakla görevlendirilmiş Nazi binbaşısı Gottfried Johannes Müller’in ünlü Kürt Milliyetçisi Remzi Nafi ile birlikte 1943 yılında Berlin’de dizayn ettikleri iddia edilse de bu iddia gerçek olmaktan uzaktır. Zira bu bayrak 1920’de, İstanbul’da, Kürt Teşkilat-ı İçtimaiye Cemiyeti (Ligue Kurde) tarafından tanzim edilmişti. Nitekim Kadri Cemil Paşa, Doza Kurdistan adlı kitabında bu hususu açıkça dile getirir: “Teşkilat-ı İctimaiye Cemiyeti uzunlama olarak üç renkten müteşekkil yukarıda kırmızı ortada beyaz üzerinde güneş ve altta yeşil renkli Kürt bayrağının renk ve şeklini tespit ederek milli bayrak olduğunu ilan etti.”
Memduh Selim Bey’in İhsan Nuri Paşa’ya gönderdiği mektupta siyah kalem ile çizilmiş olan bayrak sureti
Bugüne kadar söz konusunu bayrağın tanzim edilme hikâyesine dair bilinen yegâne kaynak, Kadri Cemil Paşa’nın aktarılan cümlesiydi. Taşnaksütyun arşivinden çıkan bir mektup ise, bayrağın 1920 yılında tanzim edildiğini kesin olarak kanıtlıyor. Bu mektup Memduh Selim Bey tarafından Beyrut’tan Ağrı Dağı’nda bulunan Hoybun Askeri temsilcisi “Cemşid” kod adlı İhsan Nuri Paşa’ya gönderilmiştir. 21 Ocak 1928 tarihli mektupta hem bayrağın tanzim edilme serüvenini hem de bayrağın siyah kalem ile çizilen alelacele bir çizimini görüyoruz. Memduh Selim Bey, Kürt bayrağının ilk defa 1920’de, İstanbul’da tanzim edildiğini beyan ediyor, Kürt bayrağı konusundaki tartışmalara son verilmesini talep ediyor ve bu bayrağın koşulsuz bir şekilde Ağrı Dağındaki direniş komitesi tarafından kabul edilmesini istiyor:
“Birinci Kürt kongresi milli Kürt bayrağı hakkında vermiş olduğu kararında 1920 senesinde İstanbul’daki Kürt teşkilatında tanzim etmiş olduğu bayrağı kabul etmiştir. Bu husustaki sebep şudur: mezkûr bayrak o tarihte İstanbul’da ve bütün Kürtler tarafından kabul olunarak Büyük devletlerin İstanbul’da bulunan konsolosluk ve özel temsilcilerine resmen takdim edilerek bu devletlerce Kürt bayrağı olarak tanınmıştır. Diğer taraftan bu bayrak Avrupa ve Amerika’nın muhtelif yerlerine bir........© İlke TV
