Kartalkaya yargılamasının ilk aşaması tamamlandı
Yeniden merhaba. Uzunca bir süre ara verdikten sonra kötü geçen günlerde, kötülüğe fener tutayım istedim.
Türkiye’nin tarihi, ne yazık ki iş yerlerinde yaşanan toplu ölümlerin de tarihidir. Soma, Ermenek, Amasra, Kozlu, Torunlar, Gayrettepe, OSTİM, Davutpaşa, Hendek, Balıkesir, Elbistan ve Siirt gibi yerler, hafızalara kazınan toplu iş cinayetleriyle anılıyor. Bu trajik tabloya son eklenenlerden biri de Bolu Kartalkaya’da bir otelde ocak ayında çıkan yangın oldu. Her ne kadar doğrudan bir iş kazası olarak anılmasa da 78 kişinin yaşamını yitirdiği bu katliama giden ihmaller zinciri; işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik umursamazlığın, insan canına değer vermemenin ve sadece kâr ile rant hırsından başka bir şey görmemenin acı bir sonucuydu.
Dün, 7 Temmuz’da başlayan ve 11 gün süren Kartalkaya yangını duruşmaları tamamlandı. Yargılamaya 22 Eylül’den itibaren devam edilecek.
Kartalkaya raporu: Bakanlık seyrediyor
Kartalkaya soruşturmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin gerekli denetimleri zamanında ve yeterli şekilde yapmadıkları için olayda birinci derecede etkili oldukları” tespiti yer alıyor.
Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu rapora karşı Bolu Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği yazıda, iş yeri sayısı ve müfettiş sayısı göz önüne alındığında tüm iş yerlerinin denetlenmesinin mümkün olmadığını savundu. Bakanlık, yangın ve ölümlerde kendilerine sorumluluk yüklenemeyeceğini belirterek yeniden bilirkişi raporu alınmasını talep etti.
Bu yanıt, yıllardır dile getirilen “ölümler sürüyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı seyrediyor” tespitinin bakanlıkça da doğrulanması anlamına geliyor.
Kamuoyu ve aileler ağırlıklı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yargılanmasını ön plana çıkardılar. Duruşmaların ilk aşamasının tamamlanmasından sonra, Kültür ve Turizm........
© İlke TV
