Antalya Tarihine Aid Vesikalar/Antalya Tarihi Hakkında - Süleyman Fikri Erten
(Lanckoronski’nin ‘Pamfilya ve Pisidiya Tarihi’ ile Charles Texier’in ‘Küçük Asya’ eserinin Antalya’ya ait parçaları hakkında Müze Direktörü Bay Süleyman Fikri Erten’den aldığımız yazıyı neşrediyoruz. Yabancıların, yurdumuza dair yazdıkları yazılardaki yanlışları düzeltmek bakımından yapılan bu tenkitleri çok faydalı buluyoruz. Gösterdiği alaka ve hassasiyetten dolayı Üstada teşekkür ederiz. Dergi)
Derginin birinci sayısında (Şubat 1937) Lanckoronski ve Charles Texier tarafından yazılmış eserlerin tercümelerinde gördüğüm müelliflerin tarihi hatalarını düzeltmeyi ve dergimiz okuyucularına hakikati göstermeyi bir vazife addederim.
Dergi: Sayfa 9 – Sütun 2 – satır 21 de Lanckoronski’den naklen ‘şurada Arap yazısı ile bir mermer üzerinde oyulu bir ayet ve beyit vardır’ deniliyor. Antalya surları üzerinde mevcut kitabelerde hiçbir ayet ve beyit yoktur. Herhalde müellif Arapça olan Selçuk kitabelerini Kur’an’dan bir ayet ve birtakım beyitler zannetmiş olsa gerek.
Daha aşağısında: ‘Beride İran ve Asurî sanatı ile yapılmış rölyef halinde bir arslan Selçuk İmparatorluğu’nun münkariz olmuş ihtişamını hikaye etmektedir’ deniliyor. Vilayette bulunan Selçuk kervansaraylarında da böyle bir eser mevcut değildir. Yalnız Burdur’a tâbi ve Bucak kahvesi civarında bulunan........
© İleri
