menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KİŞİ DENİZE DÜŞERSE & DENİZDE GÜVENLİK

15 1
07.03.2025

Dıştan Takma Motor Kullananların Vazgeçilmezi: Stop-Kordonu

“Stop kordonu”, denizcilerin gezmek, yüzmek, balık tutmak vb faaliyetlerinde yararlandıkları şişme veya sert malzemeden üretilmiş botlarda/kayıklarda kullanılan kıçtan takma motorların en önemli güvenlik unsurlarından biridir. Bir ucu motoru kullanan kişinin üzerine sabitlenmiş olan kordonun, motorun özel soketine takılı olan diğer ucu, kişi denize düşerse yerinden çıkar ve motorun durmasını sağlar.

BİLEĞİNİZE BAĞLAMAYI TERCİH ETMEYİN

Takma motor kullananlar, stop-kordonunun ucunu, genellikle bileğine takar. Bu, hem rahatsız edici, hem de böylesine önemli bir güvenlik unsurunu kullanmaktan caydırıcıdır. Kaldı ki kordon, kişi düştüğünde bilekten kolaylıkla çıkabileceği için, yeterince güvenli de değildir.

BACAĞINIZA YA DA CAN YELEĞİNİZE BAĞLAYIN

Buna karşın, kordonun bacağa ya da can yeleğine bağlanması durumunda, motoru kullanan kişi rahatsız olmayacak ve düşse de kordon yerinden kurtulamayacağı için işlevini yerine getirecek, güvenirliğini yitirmeyecektir. Kişi suya düştüğünde, yüzerek teknesine ulaşabilir ve motorunu yeniden çalıştırabilir. Her durumda teknede can yeleği giyilmiş olarak bulunulması gerektiğini hatırlatmaya gerek görmüyoruz.

YEDEK KORDON........

© İleri