menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gizli şeker tehlikesi: Glisemik indeks ve glisemik yük neden önemli

10 0
previous day

Her gün tükettiğimiz besinlerin içeriğinde ne olduğunu ve vücudumuza nasıl etki ettiğini bilmeden tüketiyoruz. Sürekli tükettiğimiz, her öğünde veya acıktığımızda aklımıza gelen birçok besinde karbonhidratlar bulunur. Ancak tüm karbonhidratlar vücudumuzda aynı şekilde çalışmaz; bazıları kan şekerini hızla yükseltirken, bazıları daha yavaş bir şekilde etkili olur. Peki, bu karbonhidratların kan şekerimize etkisi nasıldır? Neden bazı yiyecekleri tükettikten sonra yorgun düşerken, bazılarını yediğimizde bu durumu yaşamıyoruz? Nedir bu glisemik indeks ve glisemik yük?

Glisemik İndeks (Gİ)

Glisemik indeksten bahsetmeden önce glikoz nedir, onu kısaca açıklamak isterim; çünkü konu çoğunlukla bu kahramanımız üzerinden gelişmektedir.

Glikoz: Enerji tüketiminin ana maddesidir; temel enerji kaynağımızdır. Karbonhidratlar ve proteinler en nihayetinde glikoza parçalanır. Bu da glikozu vücudumuzun öncelikli yakıtı haline getirir.

Glisemik indeks (Gİ): Karbonhidrat içeren besinlerin, kandaki glikoz seviyelerine etkisini ölçen bir sistemdir. Daha basit anlatımıyla, bir yiyeceğin içerisindeki karbonhidratın kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren bir ölçümdür. Yani bu sadece karbonhidratlara özgüdür, burada proteinlerden söz edilmez.

Tükettiğimiz karbonhidratların kan şekeri üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Glisemik indekste bir hesaplama söz konusudur. Glikoz değerini 100 olarak kabul edersek, glisemik indeks değerleri

0 -100 arasında bir değer alacaktır.

Bu değerlere göre 55 ve aşağısı DÜŞÜK,........

© Hürses