Deprem Bölgesi İlleri İçin Asgari Kurumlar Vergisi Uygulanmasın!
Giriş; 02.08.2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 36. maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen 32/C maddesi ile “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” adı altında yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeye göre hesaplanacak “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” 5520 sayılı kanunda yer alan 32’nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının ’undan az olamayacak.” Uygulamaya konulan yurtiçi asgari kurumlar vergisi düzenlemesini özetle şöyle tanımlayabiliriz. “Kurumların, kurumlar vergisinden muaf veya istisna edilen gelir ile kurumlar vergisi kanununa göre yapılacak indirimlerinin bulunması halinde, ödeyecekleri verginin yasa ile belirlenmiş oran üzerinden hesaplanacak asgari tutarın altında olmamasıdır.”
7524 sayılı kanunla getiren bu düzenleme özellikle 80’lı yıllarda gelir vergisi mükellefleri (ticaret ve meslek erbabı) için uygulanan hayat standardı esasının yanı sıra 90’lı yıllarda “Asgari Kurumlar Vergisi” adı altında uygulamaya konulan ve asgari vergilemeyi öngören daha sonra da 2000’lı yıllardan önce yürürlükten kaldırılan uygulamalara benzer bir düzenleme olarak vergi mevzuatımızda yerini almıştır.
Yasal Düzenleme ve Uygulama
7524 Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanuna eklenen 32/C maddesi ile 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe giren Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisini, kurumlar vergisi oranı kullanılarak hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının 'undan az olamaması şeklinde tanımlayabiliriz.
Yurt içi asgari kurumlar vergisi;
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Hesaplamasına Esas Alınacak Kurum Kazancı; İndirim ve istisnalar düşülmeden önceki hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutar olarak tanımlanmaktadır. Basit bir ifade ile asgari kurumlar vergisi 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanuna eklenen 32/C maddesinde yer alan indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancına (ticari bilanço kârına) kanunen kabul edilmeyen........
© Hürses
