30.03.2020’den Önce İşlenen Terör Suçlarında Doğrudan Denetimli Serbestlik Mümkün mü?
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesinde yapılan 14.04.2020 tarihli değişiklikle; istisna tutulan suçlar hariç denetimli serbestlik süreleri iyileştirilmiş olup, ayrıca denetimli serbestliğin ön şartı olan açık ceza infaz kurumuna ayrılma veya ayrılmayı hak etme koşulunun geçici olarak aranmayacağı düzenlenmiştir.
Çıkar amaçlı suç örgütünden mahkum olanlar; istisna suçlar arasında sayılmamaları sebebiyle Geçici m.6’dan yararlanabilmekte olup, açık ceza infaz kurumlarına ayrılmayı hak etmelerine gerek olmaksızın, doğrudan kapalı ceza infaz kurumundan denetimli serbestliğe ayrılabilmektedir. Örgütlü suçlar, Geçici m.6 kapsamında iyileştirilmiş denetimli serbestlikten kapalı kurumda da olsalar faydalanabilirler ve bu hükümlüler Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği m.6/1-c’de düzenlenen “cezanın üçte birinin kapalı kurumda infazı” ve m.6/2-ç’de düzenlenen “örgütten ayrıldığının tespiti kararı” aranmaksızın doğrudan denetimli serbestliğe tabi tutulabilirler.
Buraya kadar bir sorun bulunmamaktadır; ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 13.03.2025 tarihli, 2024/2278 E. ve 2025/2053 K. sayılı kararı, her ne kadar terör suçları ile ilgili bir karar olmasa da, gerekçesinde yer alan bir kısım tespitler, 30.03.2020 tarihinden önce işlenen terör suçlarında da, “cezanın üçte birinin kapalı kurumda infazı” ve “örgütten ayrıldığının tespiti kararı” şartları gerçekleşmeksizin, 1 yıl denetimli serbestlik süresinden faydalanılabileceği şeklinde, bizce Kanuna aykırı ve hatalı yorum içeren bir sonuç doğurmuştur.
Kararın gerekçe bölümünün 9. maddesinde aynen; “9. 15.04.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile 5275 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre, ‘30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından” denetimli serbestlik tedbirinin iyi halli olmak koşuluyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler hakkında da uygulanmasına imkan sağlandığından, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz usulünden yararlanabilmek için açık ceza infaz kurumunda bulunma ya da açık ceza infaz kurumuna ayrılmaya hak kazanma şartı aranmaksızın, açık ceza infaz kurumuna ayrılması mümkün olmayan bu hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanabilir, eğer hükümlünün infaza konu cezaları geçici 6 ncı maddenin birinci fıkrasında sayılan istisna suçlardan değil ise 3 yıl süreyle eğer istisna suçlardan ise 1 yıl süreyle denetimli serbestlikten yararlanma hakları bulunmaktadır.
Özetle Sayın Dairenin bu kararında; 30.03.2020 tarihinden önce işlenen terör suçlarında, hükümlünün 1 yıl denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için........
© Hukuki Haber
