Ceza Yargılamasındaki Hataların Temel Nedeni ve Çözümü
Bu yazımızda, ceza yargılamasında yapılan hataların temel nedenini ve çözümünü ve yeni satışa çıkan “Ceza Davaları Başvuru Kitabı” isimli eserimizi neden ve ne şekilde kaleme aldığımızı açıklayacağız[1].
Hemen belirtelim ki, yazılarımızın çoğu eleştireldir ve her bilgi alanının eleştirel düşünceyle gelişebileceğine inanıyoruz. Eleştirimiz ise her zaman yapıcıdır. Bu eleştirilerdeki amacımız, doğru olduğuna inandığımız düşünceleri paylaşarak hukukun üstünlüğüne ve doğru uygulanmasına bir nebze olsun katkıda bulunmuş olmaktır.
J.S. Mill’in felsefesinde dile getirdiği gibi, eleştirel/karşıt düşünce her zaman faydalıdır. Yeni düşünce eğer doğruysa, eski uygulamanın yanlışlığı ortaya çıkmış olur. Yeni düşünce kısmen doğru kısmen yanlışsa, eski uygulamanın hatalı yönü ortaya çıkmış olur. Yeni düşünce eğer tamamen yanlışsa, önceki düşüncenin doğruluğu denenmiş ve onaylanmış olur. Dolayısıyla her olasılıkta yeni düşünceler faydalıdır ve bu nedenle düşünce özgürlüğü olabildiğince geniş uygulanmalıdır.
Bu girişten sonra; hukuk uygulaması teori ve pratik olarak ikiye ayrılabilir. Teori, soyut hukuk normları ve bunların nasıl uygulanması gerektiği; pratik ise bu soyut normların somut olaylara uygulanmasıdır. Nihai amaç, teoriyi doğru bir biçimde uygulamak, pratiğe dökmek ve hayata geçirmektir. Bu düşünce gösterir ki teoriyi bilmeden uygulamak mümkün değildir.
Her ne kadar teori ve pratik olarak bir ayrım yapmış isek de bu ayrım sırf anlama kolaylığı olsun diye yapılan yapay bir ayrımdır. Gerçekte, teori ve pratik birbirinden ayrılamaz. Zira pratik, teoriyi hayata geçirmek, onu uygulamak demektir. Buna göre, uygulamamızda sıkça yankılanan “teori başka uygulama başka” cümlesi, mantıksal düşünceden yoksun ve absürttür. Teori ve pratik farklıysa, uygulama hatalıdır.
O halde hukuk uygulayıcısı (yargıç/savcı/avukat), öncelikle teoriyi bilmelidir. Hukuk teorisi, genel teori ve özel teori olarak ikiye ayrılır. Genel teorinin temel konuları; hukuk normunun ne olduğu, neden geçerli olduğu ve yorumlanmasıdır. Özel teori ise, ilgili hukuk normlarıdır.
Bir tablo halinde göstermek gerekirse;
HUKUK
Hukukun Genel Teorisi
Hukukun Özel Teorisi
Hukuk kurallarının ne olduğu, geçerliliği ve yorum vs.
Ceza hukuku, ceza yargılaması hukuku vs.
Uygulayıcı, teoriyi doğru bir biçimde uygulamak için soyut hukuk normlarının bilgisine sahip olmalıdır.........
© Hukuki Haber
