GENEL İNFAZ - YATAR DERLEMESİ 2. KISIM
· Değerli meslektaşlarım, 10 Haziran 2025 Tarihinde yayınlanan (https://www.hukukihaber.net/infaz-kanunu-ve-acik-ceza-infaz-kurumuna-ayrilma-yonetmeligi-ile-ilgili-degisiklikler-isiginda-genel-infaz-yatar-derlemesi-1)
“Yeni Değişiklikler Işığında Genel İnfaz-Yatar” makalem sizler tarafından büyük teveccüh görmüş, sayenizde onore olmuş bulunmaktayım.
Anılı makalemde genel olarak İnfaz Hukuku’na ilişkin tüm hususlara değinmeye ve örneklendirmeye çalışsam da, eksik kalan kısımlar hakkında bir makale daha yazma ihtiyacı hissettim.
Eğer, ilk kez bu makaleyle karşılaşan meslektaşlarım varsa; yukarıdaki linkten ilk makalemin okunup genel hatlarıyla İnfaz Hukukuna vakıf olunduktan sonra bu makalenin okunmasını tavsiye etmekteyim.
GİRDİ-ÇIKTI HUSUSU
4 Haziran 2025 tarihinden önce işlenen suçlarda, aleyhe kanun geriye yürümeyeceği için “girdi-çıktı” dediğimiz, doğrudan denetime ayrılma uygulaması devam etmektedir.
Ancak, açık ceza infaz kurumuna teslim olmak için; kişinin genelde kurul günleri adliyede İlamat İnfaz Büro’ya başvurması önemlidir.
Kurulun Denetime ayrılmada etkisi olmasa da, kurul günü İnfaz Hakimlikleri de hızlı karar alacağından, tahliye işlemlerinin uzamaması açısından tavsiye edilmektedir.
Müddetname düzenlenmesi ve evrak hazırlanması süreci; İlamat İnfaz Savcılığından hızlandırılıp, İnfaz Hakimliğinden Denetim kararı alınmalıdır.
Bu işlemler 1 ila 5 gün sürebilir.
Kişinin teslim olacağı adliye, teslim olacağı gün dahi birkaç günlük özgürlüğüne mal olabilir.
KISA SÜRELİ HAPİS CEZASI BULUNAN İKİNCİ KEZ MÜKERRİRLERİN AÇIĞA AYRILMA SORUNSALI
Maalesef uygulamada halen bir değişikliğe gidilmemiştir.
Hükümlü, ikinci kez mükerrirse; cezası ne olursa olsun 1 ay kapalı infaz kurumunda kalacaktır, doğrudan açığa ayrılma mümkün değildir.
Hükümlü, 45 gün ikinci mükerrir olarak hapis cezası alsa da; 1 ayını kapalı ceza infaz kurumunda geçirip; açığa ayrılıp akabinde denetim uygulanacaktır.
ÇAĞRI KAĞIDI VE MÜDDETNAME
1. Kasten işlenen suçlarda 3 yılın altı, taksirle işlenen suçlarda 5 yılın altı kesinleşmiş cezalarda, hükümlü 2.kez mükerrir dahi olsa (yani doğrudan açık ceza infaz kurumuna ayrılamasa dahi) ikametgah adresine, Açık Ceza İnfaz Kurumu’na çağrı kağıdı gelir.
Tebliğten itibaren, 10 günlük süre içerisinde teslim olma şartı aranır.
İkinci kez mükerrirlere ikinci 10 günlük süre verilmez, diğer hükümlülere İlamat İnfaz Bürosu tarafından ikinci 10 günlük süre verilir.
İlk 10 günlük sürede başvurulmaz ya da ikinci 10 günlük sürede teslim olunmazsa; kişi hakkında yakalama kararı çıkartılır.
2. Ve kişinin müddetnamesi ceza infaz kurumuna girdiği tarihten itibaren düzenlenir.
3 yıl ve üstü cezalarda, doğrudan hükümlü hakkında yakalama kararı çıkartılır.
Çağrı kağıdının tebliğinden sonra, teslim olmayan ve haklarında yakalama kararı çıkan hükümlüler; özel infaz usullerinden faydalanamaz.
DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİ ÖZEL HÜKÜMLER
1. Kural olarak, iyi halli olan hükümlü; koşullu salıverilmesine 1 yıl kala, İnfaz Hakimliği kararıyla denetimli serbestlik tedbirinden faydalanabilir.
2. 31.07.2023 Tarihinde kişi eğer cezaevinde bulunuyorsa denetimli serbestliği koşullu salıverilme tarihine 3 yıl kala söz konusu olabilir.
30.03.2020 ve öncesi suç tarihinde ise koşullu salıverilmeye 5 yıl kala, hükümlü denetimden faydalanabilir.
İstisnai suçlar bu hükümlere dahil değildir.
Kişinin yeni tarihli bir cezası bu suçlarla içtima edilirse ; aleyhe olan ceza yani koşulluya 1 yıl kala denetim hakkı olan yeni ceza esas alınacaktır.
3. Denetimli serbestlik tedbirinden faydalanmak için, hükümlünün açık ceza evinde bulunması şarttır.
Tahliye olduktan 5 gün içinde, denetimli serbestlik müdürlüğüne başvurmama denetim ihlalilini doğurur.
Bu beş günlük süreden sonra 2 gün geçmesi halinde de firar suçu gündeme gelecektir.
4. Hükümlü denetim tedbiri altındayken, hakkında suç tarihi denetim süresinde olan, kasten işlenen 1 yıl veya daha fazla cezayı gerektirir suçlardan iddianame düzenlenirse; koşullu salıverilme süresine kadar tekrar açık ceza infaz kurumuna alınır.
Kişi ısrarlı bir şekilde, denetimine aykırı........
© Hukuki Haber
