menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dava Şartı Zorunlu Arabuluculuk Zamanı; Erken Başvuru Davayı Reddettirir mi?

9 1
17.07.2025

Kira ilişkileri, özellikle konut ve çatılı iş yeri kiraları bakımından kiracının korunduğu, detaylı kurallarla düzenlenen sürekli borç ilişkileridir. Bu düzenlemelerde, kiraya verenin tahliye hakkı sıkı kurallara bağlanmış ve kiracının lehine birçok sınırlama getirilmiştir. Özellikle ihtiyaç nedeniyle tahliye davalarında bu kuralların uygulama şekli, son dönemde mahkemeler arasında farklı yorumlara neden olmuştur.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye ve Süre Şartı

Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesi uyarınca; kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ihtiyaç duyuyorsa, belirli süreli kira sözleşmelerinde bu sözleşmenin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye davası açmalıdır. Bu süre, hak düşürücü niteliktedir ve kamu düzenine ilişkin olduğundan, taraflar ileri sürmese dahi mahkeme tarafından re’sen dikkate alınır.

Arabuluculuğun Dava Şartı Haline Gelmesi

01.09.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte, konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk dava şartı haline getirilmiştir. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A maddesine göre, tarafların dava açmadan önce arabuluculuk sürecine başvurmaları zorunludur.

Arabuluculuğa Başvuru Süresi Ne Zaman Başlamalı?

Kanunlarda açıkça dava açma hakkı doğduktan sonra arabuluculuğa başvurulacağı yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, arabuluculuk başvurusunun dava açma süresiyle nasıl ilişkilendirileceği konusu uygulamada tartışmalıdır. Buradaki temel sorun şudur;

Kiraya veren, dava açma süresi henüz başlamadan arabuluculuğa başvurabilir mi? Başka bir deyişle, kira süresi sona ermeden yapılan arabuluculuk........

© Hukuki Haber