menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

7 0
12.07.2025

Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. İlgili hükümde:

"Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz." şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Kanun hükmü uyarınca, eşlerin boşanma hususunda karşılıklı olarak mutabakata varması, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına dair karine olarak kabul edilmekte; bu durumda evlilik birliğinin sürdürülmesinin mümkün olmadığı varsayılmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi ve mahkemece boşanmaya hükmedilebilmesi için aşağıdaki şartların birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir:

1. Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması: Evlilik tarihinden itibaren en az bir yıllık sürenin geçmiş olması zorunludur. Bu süre, resmî nikâh tarihinden itibaren hesaplanır.

2. Tarafların birlikte başvurması veya bir tarafın açtığı davayı diğerinin kabul etmesi: Anlaşmalı boşanma, eşlerin birlikte açacakları dava ile veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi suretiyle mümkündür.

3. Tarafların mahkeme huzurunda bizzat dinlenmeleri: Tarafların iradelerinin özgürce oluştuğu mahkemece bizzat dinlenerek tespit edilmelidir. Vekil aracılığıyla beyan verilmesi yeterli değildir.

4. Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında anlaşma sağlanmış ve bu anlaşma hâkim tarafından uygun bulunmuş olmalıdır: Nafaka, tazminat, velayet, kişisel ilişki tesisi gibi hususları içeren protokol, hâkim tarafından tarafların ve çocukların menfaatleri doğrultusunda incelenir ve uygun görülmesi halinde hükme esas alınır.

5. Hâkimin gerekli görmesi hâlinde protokolde değişiklik yapabilmesi ve tarafların bu değişiklikleri kabul etmesi: Hâkim, protokolde tarafların ve çocukların üstün yararına aykırılık görmesi halinde değişiklik önerme yetkisine sahiptir. Bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi hâlinde anlaşmalı boşanmaya hükmedilir.

Bu şartların sağlanması hâlinde, tarafların ayrıca........

© Hukuki Haber