menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fremtidens skole i Haugesund

9 0
14.06.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om skolestrukturen er igjen aktuell. Mange spør: Hvorfor ser ikke politikerne etter kutt andre steder enn i skolen? Svaret er at både administrasjonen og vi folkevalgte jobber kontinuerlig med å finne innsparingsmuligheter som ikke går utover lovpålagte og nødvendige tjenester. Vi er klare over at det å gjennomgå en skolestruktur ikke skal redde kommuneøkonomien alene. Men vi må også forholde oss til det er reelle prognoser som indikerer demografiske endringer.

Ifølge Norconsults rapport, som vi bruker som kunnskapsgrunnlag, vil Haugesund få rundt 550 færre elever innen 2035. Dette betyr også en reduksjon i statlige overføringer på omtrent 92 millioner kroner. Det er betydelige midler som i dag brukes på lærere, spesialundervisning og skolebygg, blant annet.

Med dagens prognoser om nedgang i elevtall og kommuneøkonomi er det ikke bare riktig, men ansvarlig å gjennomgå strukturelle endringer. Vi er nødt til å omstille oss og bruke ressursene smartere. Det handler ikke bare om økonomi – det handler også om å sikre kvalitet.

Kvalitet og økonomi – to sider av samme sak

Vi ønsker å sikre god forvaltning av bygningsmassen og samtidig opprettholde høy kvalitet i undervisningen. Dette henger tett sammen. Mange av skolene våre har et betydelig vedlikeholdsetterslep, samtidig som vi vil ha mange tomme pulter fremover. Det er ikke bærekraftig, verken økonomisk eller faglig.

Forskningen gir ikke et entydig svar på om store skoler er bedre enn små, men vi vet at små fagmiljøer og tomme klasserom gir utfordringer for både læringsmiljø og ressursbruk.

Hva har endret seg siden sist?

Noen spør oss i Høyre hva som har endret seg siden saken ikke ble sendt på høring i........

© Haugesunds Avis