Kolumbus – hva holder dere på med egentlig?
Meninger
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Utsira kommune er kun tilgjengelig med båt, og ferjesambandet til Haugesund er et livsnødvendig bindeledd. Rutebåten Utsira AS (RU), et kommunalt eid rederi med 15 ansatte, driver dette sambandet og er den største private arbeidsplassen på øya. Selskapet spiller dermed en avgjørende rolle for bosetting, lokal verdiskaping og Utsira-samfunnets bærekraft
MS «Utsira», som trafikkerer sambandet, ble levert til RU i januar 2005. Overfarten går over åpent hav og preges ofte av utfordrende værforhold med sterk vind, høye bølger og dårlig sikt. Båten er spesialbygd for slike forhold, med solid konstruksjon og høy stabilitet, slik at sambandet kan opprettholdes i stor grad selv når været står på som verst.
Thor Otto Lohne er styreleder i Rutebåten Utsira ASMS «Utsira» ble en suksess fordi erfarne sjøfolk fra Utsira bidro med verdifull kunnskap i utformingen. Deres inngående kjennskap til naturkrefter og lokale behov ble omsatt i praktiske og robuste løsninger. Resultatet er en båt som bærer preg av tilhørighet, stolthet og mot – en metafor for øyas egen vilje til å stå i det krevende. Driften skjer i dag i samarbeid med Kolumbus, Rogaland fylkeskommunes kollektivselskap, som blant annet har som mål å oppnå en fossilfri og utslippsfri kollektivtrafikk. I Kolumbus’ strategi er dette målet likestilt med to andre hovedprioriteringer: Bbærekraft og samfunnsansvar.
Kjærlighetens ferjereiser av Edvard Hoem forteller om en ung manns reise – både fysisk og følelsesmessig – på søken etter mening. Ferjene i romanen symboliserer overgang og tvil, det å befinne seg mellom tilhørighet og fremmedgjøring. Det er også en treffende metafor for hva Utsira nå står i: En anbudsprosess har skapt usikkerhet om fremtiden for kvalitet i rutetilbudet, lokalt eierskap, sysselsetting, bosetting, lokal verdiskaping og samfunnets bærekraft. I denne overgangsfasen står mye på spill – for både mennesker, arbeidsplasser og samfunnets videre utvikling.
Historikken gir et godt grunnlag for å forstå nåtiden
Tidlig i 2017 tok RU initiativ til å bygge om MS «"Utsira» til batterielektrisk drift, og inngikk kontrakt med Wärtsilä. Et samarbeidet med Kolumbus om ombyggingen var målrettet frem til senhøstes 2019. Da ble det klart for Kolumbus at forholdene knyttet til ny kontraktsperiode og forestående anbudsutlysninger ville skape utfordringer.
10.12.2019 vedtar Fylkestinget at Kolumbus skal lyse ut kontrakt for Utsira- sambandet i 2022. RU med MS «Utsira» må da delta i konkurransen om fremtidig drift på lik linje med andre rederier. Vurderte da Kolumbus reelt muligheten for å unnta Utsira-sambandet fra anbudsplikt – i den hensikt å sikre de essensielle arbeidsplassene på øya? Tenker nei.
Våren 2020 presenterte Kolumbus en løsning der de skulle overta eierskapet til MS «Utsira» etter ombygging til elektrisk drift. Båten skulle brukes i neste kontraktsperiode, mens kun driften av sambandet skulle konkurranseutsettes. RU måtte dermed konkurrere på lik linje med andre aktører om driftsansvaret. En sannsynlig konsekvens ville vært at anbudet vinnes av aktøren med dårligst lønns- og arbeidsvilkår. Det er også verdt å merke seg at Kolumbus inngikk avtale med Wärtsilä om mulig ombygging uten å informere RU – til tross for at det var vårt fartøy.
For å kunne konkurrere må bedrifter ha kontroll over både fartøy og arbeidskraft. Når RU reduseres til kun å tilby mannskap, svekkes konkurransekraften betydelig. Resultatet ville med høy sannsynlighet blitt at selskapet tapte anbudet – og at Utsira mistet sin største private arbeidsplass.
Generalforsamlingen for RU vedtok at selskapet skal beholde eierskapet til MS «Utsira»
Høsten 2020 ble saken om Utsira-sambandet behandlet i Samferdselsutvalget, Fylkesutvalget og Fylkestinget. Saksframlegget til de politiske organene tok ikke opp den sentrale årsaken til at MS «Utsira» ikke er til salgs.
Saksframlegget opplyste imidlertid om at «det må også regnes med at kapitalkostnadene blir høyere enn dagens ferje, slik at en estimert årlig bruttokostnad for sambandet kan ligge mellom 44 og 49 millioner kroner» og at «det er estimert en kostnadsøkning på mellom 1 og 6 millioner kroner årlig sammenlignet med dagens nivå, som følge av høyere kapitalkostnader.» RU påpekte overfor både Kolumbus og RFK at estimatene ikke var representativt for kapitalkostnadene ved en nybygd båt, og at kostnadene med et nytt fartøy ville være dobbelt så høye som oppgitt.
Det er kravene i kollektivselskapenes konkurransegrunnlag som avgjør om det er mulig å benytte et eksisterende fartøy, eller om det må bygges nytt. Innspillet fra RU ble imidlertid ikke tatt til følge, noe som i ettertid har fått alvorlige konsekvenser.
Sommeren 2023 kunngjorde Kolumbus konkurransegrunnlaget for Utsira- sambandet. Konkurransegrunnlaget levnet liten tvil om at Kolumbus’ bestilling var et nybygd fartøy. Kravene i konkurransegrunnlaget var så omfattende at RU ikke hadde økonomisk kapasitet til å gjennomføre kontraktsforpliktelsene. Gjennom å etablere en grunnleggende forståelse for felles interesser og derav synergier, ble en avtale fremforhandlet mellom RU og Norled basert på to «pilarer»: Norled fikk sikret midlertidig båt i konkurransen og RU var sikret videreført drift av ny båt gjennom hele kontraktens levetid. Dermed sikret RU lokal forankring og sysselsetting. Dette var samfunnsansvar.
Desember 2023: Norled og RU ble med et robust tilbud for Kolumbus’ reisende, innstilt som vinnere av anbudskonkurransen, med planlagt oppstart 1. mai 2025. Imidlertid ble tildelingen stoppet av Sør-Rogaland tingrett i mars 2024 på grunn av en konkurrents rettslige innvendinger mot Kolumbus’ prosess.
Hva skjedde? Selv om elektrisk drift ikke var et uttrykkelig krav i konkurransegrunnlaget, var nullutslipp i praksis en forutsetning for å vinne kontrakten. Full elektrisk drift var teknisk utfordrende på grunn av kort liggetid for lading, og tilbyderne skilte seg primært på hvor stor andel av driften som fortsatt var basert på fossile løsninger. Kontrakten inneholdt sanksjoner ved brudd på krav til elektrisk drift, og i praksis ble miljøhensyn tillagt langt større vekt enn de opprinnelige tiltenkte 30 % i Kolumbus’ evalueringsmodell. Dette ble også tidlig påpekt overfor Kolumbus uten at det førte til endringer.
I tredje forhandlingsrunde (29.11.2023) åpnet Kolumbus for å justere rutetabellen med 15–30 minutter for å muliggjøre lading. Kolumbus åpnet for dette på bakgrunn av at Norled/RU allerede hadde foreslått en slik løsning for Kolumbus. Norled/RU’s formål var å skape en bedre balanse mellom tid til lading og hyppighet i overfart.
Bakgrunnen var å finne en god balanse mellom hensyn til miljø, kostnad og de reisendes behov for et forutsigbart kollektivtilbud langs livsnerven i samfunnet.
Dyktige mennesker kommer opp med kloke ideer. Boreal mente imidlertid at Kolumbus ved å ta imot innspill til forbedring fra en tilbyder og dele med de andre tilbyderne, brøt prinsippet om likebehandling. Sør-Rogaland tingrett ga Boreal medhold. Som følge av den rettslige usikkerheten valgte Kolumbus å avlyse konkurransen 11.04.2024. Den formelle begrunnelsen fra Kolumbus var at det ikke forelå noen gyldige tilbud og at konkurransen derfor måtte avlyses.
Hvorfor forelå det så ingen gyldige tilbud? Kolumbus sto i en rettslig prosess med en........
© Haugesunds Avis
