Er dagens unge håpløse, egoistiske og late?
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I Debatten på NRK handlet det om arbeidsmoralen til Generasjon Z og deres forventninger til arbeidslivet. Ifølge en undersøkelse fra NHO Viken Oslo, mener 69 % av 2000 norske bedriftsledere at Gen Z er mer krevende å lede, og 46 % påstår at vi har lavere arbeidsmoral.
Kritikken er enkel å gjentagende: «De har lavere arbeidsmoral og motivasjon», «de har for høye krav til lønn og fleksibilitet» og «de takler ikke negativ feedback».
Lederne hadde de mye å si om de unge de selv har ansatt:
«De er mest opptatt av hva vi kan tilby og ikke hva de selv kan bidra med».
«De takler dårligere å motta feedback som ikke utelukkende er positiv. De har blitt sydd puter under armene på hele sitt liv, så de er mindre robuste for feedback».
«De foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere».
Eller vent. Stryk den siste. Det var det filosofen Sokrates som mente. For ca. 2.400 år siden.
For la oss se på det i et større perspektiv. Det er umulig å ikke se parallellene til tidligere tiders klager. Kritikken av ungdommen vært et tilbakevendende tema i historien. Likevel – og heldigvis – har verden, for hver generasjon, gått fremover.
Jeg har stor respekt for generasjonene før meg. Jeg anerkjenner at hver generasjon har hatt sine utfordringer, og jeg ser på de eldre som de som har banet vei for oss yngre i mange sammenhenger.
Men: Kan det hende at kritikken av Gen Z egentlig handler om at de eldre generasjonene har vanskeligheter med å tilpasse seg en ny virkelighet?
Vi må slutte å måle verdien av en generasjon etter gamle målestokker. Verden endres, og nye tider krever nye tilnærminger.
La oss gå inn på noen av påstandene som ofte blir fremsatt om oss.
«De har lavere arbeidsmoral og motivasjon»
Jeg har jobbet siden jeg ble tenåring og det samme har de aller fleste i min vennekrets. Vi har jobbet i butikker, på bensinstasjoner, i hotellresepsjoner og på lager. Vi har passet eldre og syke, avløst bønder, gått med aviser, kjørt vareleveringer, bakt boller og flippet hamburgere. Ettermiddager, helger, ferier og netter har gått med til å tjene penger til alt fra russebusser til å fylle opp BSU-kontoer.
Årene har gått – og en pandemi og en energikrise senere – har flere av oss rukket å bli ferdig utdannede lærere,........
© Haugesunds Avis
