Å si nei til endring er å si ja til forvitring. Vi vil sikre sterke fagmiljøer, ikke tomme skolebygg
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Haugesund står i en alvorlig økonomisk situasjon. Allerede nå varsles det om et overforbruk i skolene på rundt 20 millioner kroner ved årets slutt. Samtidig vet vi at elevtallet i kommunen går ned, og med det reduseres statlige rammeoverføringer. Dette er ikke en forbigående svingning, det er starten på en varig inntektsnedgang. Når vi i tillegg pådrar oss store underskudd i dag, forverres situasjonen og gir oss enda mindre handlingsrom i årene som kommer.
Noen mener vi heller burde sammenligne oss med andre kommuner og se hvor «billig» vi driver. Det er verdifull informasjon, men det endrer ikke virkeligheten i Haugesund. Dessuten er det viktig å forstå hvorfor vi fremstår som billige. Haugesund bruker faktisk mer enn snittet på skolefaglig drift, hele 7,1 millioner mer enn sammenlignbare kommuner i KOSTRA-gruppe 10. Det vi bruker mindre på, er skolebygg (32 millioner mindre) og skoleskyss (10 millioner mindre). Det er altså ikke undervisningen vi har kuttet i, tvert imot.
Men når elevtallet synker og økonomien strammes til, kan vi ikke fortsette å opprettholde en bygningsmasse vi ikke har råd til.
Det er riktig at det største merforbruket i skolesektoren ikke skyldes «vanlige skoler». Det handler om Breidablikk skole, som gjør en helt avgjørende jobb for nyankomne barn og unge, og tiltak for elever med særskilte behov. Dette er områder der vi som politikere ikke skal spare én krone. Det handler om barns rettigheter og om hva........
© Haugesunds Avis
