menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Turpun büyüğü: Ekonominin verileri

45 1
wednesday

13 yıldır oturduğum mahallenin, ara sıra uğradığım kuruyemişçisi kapandı. Şaşırtıcı değil; fiyatlarını, dolayısıyla geçim sıkıntısında ilk feda edilecekler listesinin başında kuruyemişin geldiğini düşününce normal bile!

Aslında normalin ne olduğunu unuttuğumuz günlerdeyiz.

Dükkanlar, mağazalar kapanıyor. Şirketler habire işçi çıkartıp küçülüyor.

Ekonomist Barış Soydan, son haberi Vestel’den verdi mesela:

“Vestel Elektronik neden 1.500 kişiyi çıkarıyor?

* Yüksek faiz sırtındaki borcun maliyetini çok artırdı.

* Sıkı para politikası en çok tüketici elektroniğini vurdu. Elektronik satışları % 22, beyaz eşya satışları % 7 daraldı.

* Ekonomik sorunlar nedeniyle evliliklerin azalması da satışları etkiledi.”

Bunlar, kronikleşen ekonomik sorunların, son birkaç yılda hızlanan sonuçları.

Ancak..

Ekonomim yazarı İsmet Özkul yeni ve çok kritik bir duruma dikkat çekiyor:

“Merkez Bankası’nın mart ayı ödemeler dengesi verilerini açıklamasıyla Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ödemeler dengesi üzerinde yol açtığı ilk etkilerin izlerini görme olanağı ortaya çıktı.

Siyasette darbe etkisi yaratan ve siyasi iklimi hızla değiştiren bu operasyonun ödemeler dengesi cephesinde yarattığı tahribat, üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen ekonomideki yıkıcı etkilerinin sonuçlarını hâlâ yaşamakta olduğumuz Rahip Brunson krizi ile karşılaştırılacak düzeyde. Üstelik bu hasar, 19 Mart tarihli operasyondan ay sonuna kadar sadece 8 işgünü içinde gerçekleşmiş bir etki.”

Hasar derken özellikle iktidarın en büyük sıkıntısı olan SICAK PARADAN söz ediyor İsmet Özkul:

“Yabancı sıcak para girişi tersine döndü. Ocakta 1,57 milyar dolar, şubatta 1,82 milyar dolar yabancı sıcak para girişi olmuştu. Martta ise yabancı sıcak parada 1,52 milyar dolarlık çıkış ortaya çıkmış.”

İktidar için çok kötü haber, değil mi! Ama bu kadar değil.çÖzellikle Mehmet Şimşek için kabus anlamına gelen bu veride Saray’ı sarsacak bir başka kritik nokta daha varmış:

“ 19 Mart operasyonundan sonra ağırlıklı olarak dikkatler yabancı sıcak paranın kaçışı üzerine odaklanmıştı. Ancak mart ayı ödemeler dengesi verileri, yurtdışına asıl kaçışın YERLİ SICAK PARADA yaşandığını ortaya koyuyor. Yerli sıcak paranın mart ayında hisse senedi, tahvil yatırımı veya mevduat olarak yurtdışına çıkardığı kaynak miktarı 8,76 milyar dolara fırlamış.Mart ayında yaşanan yerli sıcak para çıkışı, Ağustos 2018’deki Brunson krizi ile yaşanan 10,17 milyar dolarlık çıkıştan sonra tarihte gördüğümüz en yüksek ikinci aylık yerli sıcak para çıkışı.”

Kaçan kaçana.. Nasıl kaçmasınlar ki, bir sabah uyandık ve -hala- anlayamadığımız gerekçelerle tutuklamalara, mallara el koyma, bankadaki paraları bloke etme gibi hamlelerle kendimizi adeta........

© HalkTV