İktidar neden TÜSİAD’la çatışıyor?
Kısa adı TÜSİAD olan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği,1971 yılında İstanbul merkezli sanayi ve hizmet üretimi yapan işverenlerce kuruldu.
Yunus BÜLBÜL H&H YORUM
Derneğin kuruluştaki amacı, Türkiye işveren sendikaları konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye odalar ve borsalar birliğinin (TOBB) hükümetlere karşı bağımsız politika oluşturamama haline alternatif olacak bir örgütlenme yaratmaktı. Bu örgütlülüğün ilk eylemi beğenmedikleri Ecevit’i 15 Mayıs 1979’da gazetelere ilan vererek yıpratmak, ardından düşürmek oldu. Bu şekilde ağırlığını hissettiren TÜSİAD 24 Ocak kararlarının alınmasında ve 1995’de Doğru Yol ve Anavatan partilerinin koalisyon kurmalarına aracılık ederek hükümet kurmalarında etkin rol aldı.
TÜSİAD’cıların Laik ve burjuva demokrat anlayışına sahip modern hayat tarzını savunan ve yaşayan kesimlerden olması derneğin faaliyet alanlarının belirlenmesinde ve bu doğrultuda yaptıkları açıklamalara yansıdı.
Söylemlerinde muhafazakar demokrat,özünde radikal İslama dönük AKP’nin 2002’de İktidara gelmesi ile birlikte Laik,burjuva demokrat TÜSİAD arasında dünyaya bakış ve anlama farklılıkları iki kurum arasında olması gereken doğal ayrışmayı başlattı. AKP’nin 13 yıllık iktidarı süresince Tuncay Özilhan,Ömer Sabancı,Arzuhan Doğan Yalçındağ,Ümit Boyner,Muharrem Yılmaz ve halen görevde olan Haluk Dinçer’le birlikte TÜSİAD’da altı başkan görev yaptı.
AKP’nin iktidara geldiğinde TÜSİAD’nın başında Tuncay Özilhan vardı.Özilhan’la hükümet arasındaki çelişkiler enflasyon raporları ve Kıbrıs sorununun çözümü hususlarında yaşandı.Ardından Tuncay Özilhan’nın AKP iktidarı için “Türkiye’nin ideallerine veda ederek 50 yıl geriye gitme tehlikesi bulunuyor” sözleri hafızalardadır.
AKP ,TÜSİAD arasında çatışma başladı ve sürekli devam etti.Sol gurupların Dünya kadınlar gününde yaptıkları gösteriye şiddetli müdahale yapan polisi eleştiren TÜSİAD başkanı Ömer Sabancıya “Amcasın katilleriyle aynı dili kullanıyor” diyerek eleştiren Tayip Erdoğan’la,Sabancı 1995’te Merkez başkanının vekaleten atanması sırasında yine karşı karşıya gelerek Sabancı’nın “Uzlaşma olmalı Bal gibi atarım, istediğim kişiyi getiririm’ bakışı yanlıştır” açıklamasına Erdoğan’ın “Nezaketsiz, sizin böyle bir yetki ve hakkınız yok. Biz size ‘şuraya yatırım yapın’ deyip, işinize karışıyor muyuz” diyerek tartışmayı alevlendirdi.
Ömer Sabancı’nın ardından 2007’de Başkanlığa gelen Arzuhan Doğan Yalçındağ hem yaptığı açıklamalar hem de Doğan medya gurubunun AKP’nin tam hakimiyetine girmemesi nedeniyle TÜSİAD başkanlığı........
© Halkın Habercisi
