Gazze'nin gerisinde Irak'a operasyon mu var?
UZUN uğraş sonucu elde edilen barış yolunda giderken, esirlerin değişimi ağır aksak da olsa gerçekleştirirken, İsrail Gazze’ye neden saldırdı?
Yine insani tüm hasletlerinden uzaklaşıp, 500’e yakın insanın ölümüne neden olacak harekatın gerisinde yatan neden ne?
Gelecekte bölgedeki bir başka ülkeye operasyonun ayak sesleri mi?
İsrail’in, ABD’nin önceki gün Yemen’de gerçekleştirdiği saldırısının hemen ardından Gazze’ye dönük katliamı anlaşmalı mı?
Sondakine zaten Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Fox Haber’de açıkça dile getirdi, İsrail’in ateşkesi bozarak Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılardan önceden haberdar olduklarını, Trump’a danıştıktan sonra saldırdıklarını açıkladı.
Hatta “Kıyamet kopacak…” sözünü de kullanarak Trump’ın İsrail’e destek olmaktan korkmadığını söyledi.
Aktarıldığına göre saldırıda ölenlerin sayısı dün öğleden sonra 400’ü aşmış, 500’e doğru ilerlerken, bunların arasında Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Acil Durum Komitesi Başkanı Ebu Ubeyde Cemasi ve İsam Daalis ile Hamas İçişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Ebu Vatfa’nın da bulunduğu bildirildi.
İRAN GÜDÜMÜNDEKİ DÖRT ARAP BAŞKENTİ
Şunu baştan belirtmem gerekiyor ki bölgeye ilgi duyan ABD merkezli bazı düşünce kuruluşları ve medyada kaleme alınan yazılarda aslında bu durumun yaşanacağının sinyalleri geliyordu.
Hepsinin de ağzını büküşünden Ömer diyeceği belliydi; hepsinin de işaret ettiği Yemen ve Gazze üzerinden Bağdat’a ulaşılacağıydı…
Aslında ABD’nin İran’a dönük eylemi de Eylül 2014’te Tahran destekli Husiler Yemen’in en büyük kenti Sana’yı ele geçirdiğinde övünerek dile getirdiği şu cümlenin ardından hız kazandı:
Zekani, “Bağdat, Beyrut ve Şam’dan sonra dördüncü Arap Başkenti de İran’ın güdümüne girdi…”
Bu İran’ın Irak, Lübnan, Yemen ve Suriye’de devlet dışı aktörler eliyle yayılma stratejisinin nasıl olumlu ilerlediğinin en önemli katını olarak kabul edildi.
Trump, iktidarının ilk döneminde bunu sınırlandırmak için ilk adımı attı.
Ancak ikinci dönem seçilememesi, Suriye sahasında yeni gelişmelerin olması, İsrail’in Gazze saldırısı planın ilerlemesini durdurdu.
Buna karşın Biden yönetimi de İran’ın milisler üzerinden yayılma, Tahran’ın ideolojisinin bölgede hakim kılınmasına yönelik politikasına karşı mücadeleye girdi.
TARİHSEL FARS KORKUSUNU ARAP TOPLUMUNA YAYDI…
Ancak 1990’lı yıllardaki gibi etkin bir mücadeleye yönelmedi.
Bunu fırsat bilen İran, en yakın........
© Habertürk
