menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dinlerin Bayramı…

27 0
06.06.2025

ÜÇ büyük dinin, Müslüman, Hristiyan, Yahudi kutsal kitabında da aynı anlatı yer alır…

Orada da kalmaz, Hindiuzm, Dürzi ve Bahailik inanışında da yerini bulur...

Hepsi de aynı peygambere işaret eden; Hz. İbrahim’e dayalı ortak anlatıdan dolayı hepsine “İbrahimi...” dinler adı verilir…

Diğerlerinde bir kutlama, anma ritüeli oluşturmaz, ancak Müslümanlıkta ise Kurban Bayramı’nın kutlanmasını gerekçesidir…

ADININ ANLAMI, “ALLAH İŞİTİR…”

Dünyanın önde gelen ressamlarının tablolarına, kutsal mekanların süslemelerine, hatta metal paraların üzerine basılmasına kadar uzanan anlatının çerçevesi de bütün İbrahimi dinlerde aynı kalır…

Hz. İbrahim, (ya da Abraham), adının anlamı Arapça ve İbranicede benzer şekilde, “Allah İşitir…” anlamına gelen oğlu İsmail’i gelen vahiy üzerine kurban etmek ister.

Hz. İbrahim, kısır olması dolayısıyla eşi Sare’nin bir evlat edinmesi için kendisine sunduğu hizmetlisi Hacer’den olan oğlu İsmail’e de bu durumu söyler; o da kabullenir.

Tam boğazını kesmek isterken, Allah gökten Cebrail ile bir koç gönderir ve onu kesmesini, İsmail’i serbest bırakmasını ister.

Kimi kaynaklara göre Hz. İbrahim’in, kurban edilmekten kurtulan oğlu İsmail ömrü boyunca Mekke’ye hizmet eder…

Kimi kaynaklara göre de çok uzun ömürlü olur…

Adı da farklı kaynaklarda farklı şekilde yerini bulur; Müslümanlıkta İsmail, olarak anılırken, Arapların bazı kesimlerinde İşmavil, Süryanicede “Allah’a itaatkar” anlamına gelen İsmain, İbranice ve Hristiyanlıkta ise Arapçadaki gibi “Tanrı İşitir” anlamına gelen Yişmâ’êl olarak bilinir.

Hepsi de aynı kişidir…

İBRAHİM NE ZAMAN YAŞADI?

Hz. İbrahim’e ilişkin anlatının gerçekleştiği tarih nedir derseniz bu konuda da farklı görüşler söz konusu.

Bazı bilim insanları altıncı yüzyıla işaret eder, aralarında bir süre önce Hak yoluna yürüyen Sümerelog İlmiye Çığ’ın da arasında bulunduğu bazı tarihçiler de Sümerler dönemine işaret eder; Milattan Önce birinci yüzyılda yaşadığını belirtir.

Hatta M.Ö. 2’inci yüzyıla işaret edenlerin sayısı da oldukça fazladır.

Hepsinin dayandığı yer de Sümerler, Hatti ve Hatitlerdeki kurban sunakları ile Tevrat’tan başkası değildir.

Madem oradaki anlatılar da benzer isimlere işaret ediyor, hatta eşlerin ve çocukların isimleri de aynı olduğuna göre M.Ö. ilk bin yılda,........

© Habertürk