Erkenci bir yeniden çevrim
Gişelerde çok başarılı olmuş, popüler kültürde iz bırakan animasyonların “live action” (canlı çekim) yeniden çevrimlerine alıştık artık. 2025 yapımı “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin” (How to Train Your Dragon) söz konusu eğilimin en yeni örneği… Ama öncekilerle kıyasladığımızda, erkenci bir yeniden çevrim olduğu kesin. Sonuçta, nerden bakarsak bakalım böylesine popüler olmuş, seriye dönüşmüş bir Hollywood animasyon filminin aynı dildeki yeniden çevriminin ilkinden 15 yıl sonra gerçekleşmesi, açıkçası pek alışmadığımız bir şey… Yapımcılar açısından gerçekten cesur bir karar. Üstelik, “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3”ün 2019’da gösterime girdiğini atlamayalım. Çünkü her yeni devam filminin, ilk filme olan ilgiyi artırdığını biliyoruz. Sonuç olarak, 6 yıl önce genç kuşakların keşfetmek, birçok kişinin de hatırlamak için seyrettiği bir filmin yeniden çevrimi duruyor karşımızda.
Belki de yapımcıların hedefi tam olarak bu: Animasyon versiyonu hafızalarda tazeliğini çok kaybetmeden “live action” yeniden çevrimiyle seyircilerin huzuruna bir kez daha çıkmayı hedefliyorlar. İki film arasındaki farkları merak eden seyircilerin gişelere katkı sağlayacağını düşünüyorlar. Her şey bir yana, genç kuşakların evde eski filmleri pek seyretmediğine dair yapılan araştırmalardan da yola çıkmış olabilirler. Kişisel gözlemlerim, genç kuşakların çevrimiçi servislerin veya dijital platformların başına oturup eski filmleri, dizileri seyretmektense sadece yeni içerikleri tercih ettikleri yönünde... Genç kuşakların elinin altında, ev ortamında hemen ulaşabilecekleri bitmek tükenmek bilmeyen bir içerik okyanusu duruyor. Öyle ki, bırakın eskileri seyretmeyi, sevdikleri tarzdaki yeni film ve dizilere yetişmeleri bile çok kolay değil. Yeniye olan merak göz önüne alındığında “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin”in ticari anlamda başarılı olma ihtimali azımsanamaz. Sonuçta, Disney’in yıllardır sistematik olarak uyguladığı ve olumlu sonuçlar aldığı bir trendden söz ediyoruz.
Hollywood’un büyük bütçeli filmlerde riskleri azaltmak için garantili tercihlere yöneldiği bilinen bir gerçek… Son yıllarda giderek yükselen bir eğilim bu. Günümüz anaakım sineması orijinal fikirlerden ziyade seriler, evrenler, yeniden çevrimler,........© Habertürk
