menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapay zekayla yapay ölümsüzlük

27 1
20.04.2024

35 yıldır yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmeyen dostumun besteci olduğunu öğrendim önceki gün! 35 yıldır tek bir şarkıyı mırıldanırken duymadığım adam WhatsApp’tan son bestesini yolladı. Hem de ‘Çargâh makamı dizisinin Acem Aşiran perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilen’ Acem Aşiran Makamı'nda! 450 yıllık, Türk musikisinin en eski ve en çok kullanılan bu makamının adını 35 yıllık dostluğumuz boyunca tek bir kez bile cümle içinde kullanmayan biz iki gündür Acem Aşiran Makamı'nda hayret nidalarıyla yapay zeka konuşuyoruz…

Dinlettiği Acem Aşiran eserlerle kullandığı yapay zeka programını eğiten (bu yazdığım cümleyi tekrar okurken 25-30 saniye ekrana boş boş baktığımı itiraf etmeliyim) arkadaşım daha sonra verdiği temalar doğrultusunda ondan Acem Aşira bir beste istemiş… İşte biz iki gündür bu besteyi dinliyoruz. Beste Acem Aşiran mı hiçbir fikrimiz yok… Orijinal mi yoksa oradan buradan derleme mi onu da bilmiyoruz doğrusu ama arkadaşım bestesinin 10 numara olduğunu söylüyor:) Ben de ‘yapay zekası’nı biraz daha günümüze yaklaştırması için baskı yapıyorum… Şöyle, “Dilber’in evinin barkının olduğu” özgün bir Ankara havamız olsa hem yapay zeka biraz neşelenir hem de ben...

YAPAY ZEKANIN KÖTÜYE KULLANIMI ARTTI

Yapay zeka meselesini geldiği ve de gideceği noktayla ilgili okuduğum her yazı, dinlediğim her uzmana aynı tepkiyi veriyorum: “Yok artık!” Tüm bu -son iki gündür Acem Aşiran Makamı'ndaki- ‘yok artık’ nidalarım arasında en seslisinin dün eve dönerken Marmaray’da yaşanması biraz utanç verici oldu ama eminim siz de okuduğunuzda bana hak vereceksiniz.

Ancak öncesinden Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nın yayınladığı ‘AI Index Raporu'ndan bahsetmek istiyorum. Habertürk.com Teknoloji Editörü Cem Özenen’in haberinden öğrendim bu raporu ben de. Yedinci sayısıymış bu…

9 farklı ana bölümden oluşan bu kapsamlı raporda, Ar-Ge süreçlerinden, ekonomiye, eğitimden, siber güvenliğe, bilim ve tıptan politika ve yönetişime kadar birçok alanda yapay zekanın etkilerini gözler önüne seriliyor. Sevgili Cem’in de belirttiği gibi raporun en dikkat çeken verisi ‘yapay zekanın kötüye kullanılması’ bölümünde. AIAAIC (Yapay Zeka Olayları ve Etik Olmayan Kullanım İzleme Merkezi) tarafından yayınlanan son rapora göre, yapay zekanın kötüye kullanımı ile ilgili olayların sayısı son 10 yılda 26 kat artış göstermiş.

Uzmanlar raporda, yapay zekanın kötüye kullanımının, toplumsal güveni sarsabileceği ve........

© Habertürk


Get it on Google Play