Yapay zeka ile 20 dakikada iç mimar olmak mümkün!
Krem renginin bu kadar çok tonu olduğunu bilmiyordum! Pudra krem, sedef krem, fildişi krem, vanilya krem… O kadar çok krem rengi gördüm ki son yarım saattir her şeyi krem rengi görüyorum! Altı üstü banyoya bir dolap yaptıracağız; usta bir renk kartelası verdi, “Buradan seçersiniz” dedi. Seçemedik. Pudra kremiyle çöl beji arasında fark yokmuş gibi geliyor bana; “Cam kırığı ile metalik inci renkleri hangi renk” diye düşünmekten beynim kulaklarımdan aktı… Sonunda Züleyha’nın aklına dahiyane bir fikir geldi. Banyonun fotoğrafını çekip yapay zekaya sorduk: “Bu banyoya uygun renk alternatiflerinde dolap yapar mısın?” Bir saatten fazla bir süre kartelanın altını üstüne getiren bize nanik yaptı yapay zeka efendi… Tonlardan ton beğendi. Maskat'tan kiraz çiçeğine kremi bin bir çeşit tonuyla boyadı banyoyu. Dolabı sağa koydu sola koydu… Aynanı modelini değiştirdi, fayanslara desen attı… Ve tüm bunları birkaç dakika içinde yaptı. Şimdi oturduk salonun duvarları için renk, yan sehpa, aydınlatma alternatifleri bakıyoruz. Sayesinde 20-25 dakikada iç mimar oldum!
Google Gemini, ChatGPT, Grok veya Siri gibi yapay zeka araçlarının her geçen dakika gündelik hayatlarımıza daha fazla dahil olduğunu gördüğümde içimden “Umarım tüm bunların finali karamsar bir Black Mirror bölümü gibi olmaz” diye geçiriyorum. Akşam ne pişireceğini bile yapay zekaya soran bir komşumuz var. “En büyük derdimdi valla artık kafam rahat, soruyorum çat menüyü önüme koyuyor” diyor. Sosyal medyada son dönümde atılan her tivitin altında “Bu doğru mu Grok?” diye sorulduğuna denk geliyorum. İnsanlar araştırmayı bırakmış kendi ‘uşak’ları gibi kullanıyor yapay zekayı. YAPAY ZEKA BİLİŞSEL BECERİLERİ AZALTIYORU MU?
Bazı bilim insanları bu durumun insan zekasını gerileteceğini söylüyor. Geçenlerde The Guardian’daki bir haberde yapılan araştırmaların cep telefonlarının dikkatimizi nasıl dağıttığını, sosyal medyanın kırılgan dikkat sürelerimize nasıl zarar verdiğini ve GPS'in navigasyon yeteneklerimizi nasıl işe yaramaz hale getirdiğini gösterdiği anlatılıyordu: “Beyinlerimizin daha önemli uğraşlarla meşgul olmak için daha fazla vakti mi olacak yoksa düşüncelerimizi yüzü olmayan algoritmalara devrederek yavaş yavaş solup gidecek mi?”
Cornell Üniversitesi'nde zeka üzerine çalışmalarıyla tanınan psikolog Robert Sternberg, "Üretken yapay zekanın olduğu bu çağda en büyük endişe, bunun insan yaratıcılığını veya zekasını tehlikeye atması değil, bunun zaten gerçekleşmiş olmasıdır" diyor.
1930'dan beri dünyanın dört bir yanında yapılan testlerde her neslin IQ’sunun bir öncekine göre yüksek........
© Habertürk
