Yangınlarda havacılıktan daha iyi faydalanabiliriz!
Ülke olarak havacılıkta kaydettiğimiz başarıları orman yangınlarının önüne geçilmesinde ne derece iyi kullandığımız noktasında biraz kafa yormamız gerekiyor. Çeşitli özelliklerde insansız hava araçları (İHA), helikopter, uçak ve yangın bombaları üreten bir ülkenin orman yangını konusunda bu teknolojilerden daha ileri seviyede istifade etmesi icap eder.
İHA’lar ile 24 saat gözetlemeyle yapıyoruz. Ancak yangın ilk tespit edildiğinde, havadan yangın bombaları, ateş topları kullanılmasında ve karadan en küçük yerleşim yerlerine konuşlandıracak ilk müdahale araçlarıyla tedbirler alınması hususunda zayıflık söz konusu. Orman yangınları sadece ilgili bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü’nün kontrol ve denetimindeki araç-gereç ve diğer tedbirlerle çözümler üretilebilecek doğal afetler değildir. Diğer ilgili bakanlıkların, teknoloji geliştiren kurumların AFAD ve mahalli idarelerinde organizasyon içinde olması icap eder.
Orman yangınları aynı zamanda yerleşim yerlerini; kasabalar, köyler, fabrikalar olmak üzere her tarafı tehdit ettiği için daha kapsamlı bir hazırlığı gerektiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllardır tekrarladığı üzere her sene yangınlara müdahale için yabancı personeliyle birlikte uçak-helikopter kiralama işini gözden geçirmesi önem arz ediyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Havacılık Dairesi’nin kurulması bu açıdan önemli bir adımdır. Ancak teknolojik gelişmelere paralel olarak havacılık aygıtlarından daha iyi faydalanılması noktasında yeterli adımların atılmıyor. Özellikle yangınların ilk tespiti sonrasında müdahalelerin geleneksel yöntemlerle devam etmesi dikkat çekiyor.
Şunu biliyoruz ki orman yangınları iklim değişikliği sebebiyle de azalmıyor, artıyor. Ayrıca bizde yangınların çıkış sebeplerine baktığımızda maalesef bir azalma olmuyor. Mesela elektrik hatlarından çıkan veya trafoların sebep olduğu yangınlar hususunda somut gelişmeler söz konusu değil. Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Uzay Ajansı gibi kurumlar, yeni nesil uydulardan orman yangınlarının tespiti konusunda çalışmalar yapıyor. Türkiye’de artık uydular yapan bir ülke, ama henüz kendi meteoroloji uydumuz yok!
Ülke olarak hava platformlarından daha fazla faydalanıp, yerdeki birimlerin işlerini kolaylaştırılması için adımlar atılabilir. İHA’lar, yüksek irtifa balonları ve uzay dünyanın gündeminde. Günümüzdeki hiçbir teknolojinin orman yangınlarını söndürmede başarılı olma şansı yok.Daha net ifadeyle böyle bir teknoloji bulunmuyor. Dolayısıyla en başta yangına sebep olacak unsurların azaltılması, erken müdahale, yangının ilk........
© Habertürk
