Kartla ödemeler artıyor, TROY ne yapıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kartla harcama verilerini değerlendiren analiz yayınlayınca, yerli ve milli ödeme sistemleri ne kadar yer verildiğini merak ettim. Anlaşılan analizde işin bu tarafı düşünülmemiş. Daha genel bakılarak kart kullanım oranındaki artışın etkilerine bakılmış. Ancak, medyaya, “kart kullanımı artıyor” şeklinde haber yansıyınca, bu genel yaklaşımın sebebine anlam veremedim.
Yaşadığımız dijital çağda zaten doğal olarak herkes kredi kartlarıyla işlem yapmak zorunda kalıyor. Ödeme sistemleri, alış-veriş anlayışı değişiyor, bunun en belirgin yansıması da kartlarda olacaktır. Fakat kartlarla ödemeler artınca bize ait olmayan yabancı ödeme sistemlerine hem de daha fazla bağımlılık söz konusu oluyor hem bütün veriler onlar hâkim oluyor hem de gelirlerini katlamış oluyorlar. Merkez Bankası’nın sağladığı verilerle bu şekilde analizi piyasaya bırakmış oluyor.
TCMB yardımcı ekonomistleri Ece Taşan Özel ve Orhun Özel ile araştırmacı Tahamuhammet Süleyman tarafından hazırlanan "Kart Kullanım Oranı ve Kartla Yapılan Harcamalar" analizde de kartla yapılan harcamalardaki artışın yalnızca talep gelişmelerine değil, aynı zamanda tüketicilerin ödeme tercihindeki dönüşüme yani nakitten kartlı ödemeye yönelimin artmasına bağlı olduğu ifade ediliyor.
Analizde kart kullanım eğilimi düzeltilmiş ve düzeltilmemiş harcama verileri arasında 2021 sonrasında önemli bir farklılaşma olduğu ifade ediliyor. Kart kullanım tercihi etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında vatandaşın harcamalardaki artışının ılımlı olduğu belirtiliyor. Harcama verileri de özel tüketimin seyri ile oldukça uyumlu olduğu, ancak son yıllarda bu harcamaların ivmelenerek özel tüketim harcamalarından ayrıştığına........
© Habertürk
