menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Denizlerde gaz ve petrol arama noktasına nasıl geldik?

29 0
28.08.2024

Türkiye son 4 yılda derin denizlerde enerji kaynaklarını arayıp, bulup, çıkarıp sisteme verme konusunda çok büyük gelişme kaydetti. Hatta hayal dahi edilemeyecek şekilde bir başarıya imza atıldığını söylemek mümkün. Ülkemiz tarihine dönüp baktığımızda yerli kaynaklar ve imkanlarla en büyük doğal gaz keşfini 2020’de gerçekleştirmişiz. Akabinde de çok kısa denebilecek bir sürede yine tahminlerin ötesinde başarılı bir çalışmayla gaz çıkarılıp sisteme verilmiş. Bir önceki 'Deniz Enerji Filomuz Olmasaydı!' başlıklı yazıma gelen mesajlar nedeniyle bu konuya biraz daha derinlik kazandırmak istedim.

Bu kadar kısa sürede derin denizlerde gaz keşfedip, tüketime hazır halde sisteme verilmesi küresel ölçekte dikkatleri ülkemizin üzerine çekmiştir. Çünkü ülke olarak her açıdan ilkleri yaşadığımız enerjinin ilginç ve hayati önemdeki bir alanında, geleceğimiz için çok kıymetli olacak kazanımlar, parayla değer biçilemeyecek kadar tecrübeler elde edilmiştir.

Ancak tüm başarılar durup dururken, ön hazırlıkları, stratejileri olmadan gerçekleşmedi. Şüphesiz bir geçmişi, hazırlık dönemi, planlanan stratejisi ve arka planda bir oyun kurucuları, vizyon koyucuları vardı. Bugün Karadeniz’deki doğal gaz kaynaklarımızı, her geçen gün belli miktarlarda artışla sisteme verilen doğal gaz metreküplerini konuşurken buralara nasıl geldiğimize de mutlaka bakmamız, Türkiye’yi bu noktaya taşıyan hem önemli isimleri hem stratejilerini konuşmamız, hatırlamamız gerekir. Böylece enerji alanında yerli ve milli kaynaklarla sağlanan başarıları başka sektörlere de yaygınlaştırma imkanları olabilir. Yeni projeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Türkiye’nin kendi deniz enerji gücü filosunu kurmasının tarihi çok eski değil; ama neden kurması gerektiği konusunda elimizde epeyce detay var. Çünkü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndaki (TPAO) mühendislerimiz yıllardır yabancıların yaptıkları araştırmalardan bir netice alınamamasına bir anlam veremiyorlardı. Birçoğunun yaptığı çalışmalara göre Karadeniz ve Akdeniz’de petrol ve gaz olması gerekirken yüz milyonlarca dolar ödediğimiz yabancı şirketler; İngiliz BP, Brezilya’dan Petrobras, Amerikan Exxon Mobil ve Shell gibi devlere araştırma yaptırılmış ama netice alınamamıştı.

Bu tablo yeni bir şeyler yapılmasını net bir şekilde ortaya koyduğundan Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde, yardımcısı Fatih Dönmez ile birlikte yeni bir strateji için harekete geçiyor. Bakan Albayrak, yukarıdaki şirketlerin çalışmalarını masaya koyarak........

© Habertürk


Get it on Google Play