menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Karahan: Kurun etkisi daha az olacak

30 0
07.05.2025

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunum, ekonomideki mevcut tabloyu detaylı biçimde ortaya koydu. Fatih Karahan’ın konuşması, Merkez Bankası’nın ekonomi yönetimindeki stratejik duruşunu özetlemekle kalmadı, aynı zamanda piyasaların dikkatle izlediği faiz kararları, rezerv politikası ve enflasyon görünümüne dair önemli mesajlar verdi.

19 MART KUR SIÇRAMASI İŞLEM LİMİTLERİNDEN KAYNAKLI

➔Karahan, 19 Mart’taki kur sıçramasına yurt dışı bankaların Türk bankaları ile yapabilecekleri işlem limitlerinin dolmasının yol açtığını belirtirken şu açıklamayı getirdi:

"Yurt dışı bankaların Türk bankalarıyla yapabilecekleri işlem limitleri var. Bunlar bizim dışımızda koyulmuş limitler. Bu limitler kısa sürede dolunca ani yükseliş yaşandı.

Bunu takip eden birkaç günde de yine yüksek döviz talebi seyretti ama bizim aldığımız önlemler sayesinde 19 Mart'takine benzer bir hareket yaşanmadı. Piyasadaki oynaklığı kontrol altına aldık."

REZERVLER YETERLİ DEĞİL

➔Karahan, Türk lirasında reel değerlenmenin, dezenflasyon politikasının sacayaklarından biri olduğunu vurgularken, rezervlerin toparlanma sürecinde olduğuna dikkat çekti.

➔22 Mart 2024’te 124 milyar dolar seviyesinde olan brüt rezervlerin 14 Mart 2025’te 171 milyar dolara yükseldiğini ancak 25 Nisan 2025’te 141 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirtti.

➔Swap hariç net rezervlerin ise 22 Mart 2024’te -65 milyar dolar seviyesinden 14 Mart 2025’te 66 milyar dolara ulaştığını ancak 25 Nisan 2025’te 17 milyar dolara düştüğünü kaydetti.

➔Rezerv biriktirme sürecinin devam edeceğinin altını çizen Fatih Karahan şunları söyledi:

➔ “Türk lirasında reel değerlenme, dezenflasyon politikamızın sacayaklarından biri.

Burada kısa vadeli borç oranına baktığımızda rezervler yeterli seviyede değil. Kendi değerlendirmemiz açıkçası rezerv yeterliliğinin tam olarak olmadığı yönünde.

➔Dolayısıyla önümüzdeki dönemde piyasa koşulları el verdiğince rezerv biriktirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Döviz kurunun seviyesine yönelik herhangi bir hedefimiz yok. Bunu daha önceki sunumlarda söyledik.

Fakat kur politikamızı döviz kurunda aşırı oynaklığı engelleyecek şekilde belirliyoruz.

➔Arz talep dengesizliğinin çok yüksek olduğu dönemler oluyor. Bu dönemlerde biz rezervlerimizi döviz likiditesini piyasaya sağlamak için kullanıyoruz.

➔Bunu iki yönlü de kullanıyoruz. Geçen sene çok fazla döviz arzı olup, döviz talebi azken alım yönlü; son dönemde talebi çok arzı azken, satım yönlü müdahalelerde bulunduk, bulunuyoruz.”

İHTİYATLI VE SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU

➔Piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen para politikasında kararlı duruşlarını sürdüreceklerini belirten Fatih Karahan, sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

➔ “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle nisanda enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı.

➔Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu görünüm para........

© Habertürk