Enflasyonda bardağın dolu ve boş kısmı
Yıllık enflasyon bir önceki ayda yüzde 38.10 düzeyinden yüzde 37.86’ya sınırlı gerileme gösterdi. Nisan 2024’te yüzde 69.80 olan yıllık enflasyon 11 aydır gerilemesini sürdürüyor.
➔Bir de üretici fiyatları aydan aya 1 puanlık gerilemeyle Nisanda yüzde 22.5’e indi. Burada da 11 aylık kesintisiz düşüş süreci var ve zirve noktası yüzde 57.68 idi. Yani üretici enflasyonunu kontrol altına almada kat edilen mesafe hiç de fena değil.
➔Ayrıca buradan tüketici fiyatlarını yükseltici baskı gelmeyeceği de eklemek gerekiyor.
➔Eğer enflasyonda bardağın dolu tarafına bakılacaksa görünen durum bu.
KUR ARTIŞINDAN YENİLEN GOL
➔Ancak aylık gerçekleşmelere bakınca da bardağın boş kısmını görüyoruz. Nisan ayında enflasyon yüzde 3 olarak açıklandı. ➔Beklentilerin bir tık altında gelse de aylık bazda son 20 yılın en yüksek üçüncü enflasyonu oluşturdu.
➔Dahası çekirdek grubu enflasyonları aylık bazda manşet enflasyonun üstüne çıktı. Mevsimlik ürünler hariç TÜFE yüzde 3.04’e çıkarken; enerji, gıda, içki, tütün ve altın hariç C çekirdek TÜFE’si yüzde 3.34 ile manşetin belirgin üzerinde arttı.
➔Aylıkta hem manşetin yüksek çıkması hem de çekirdek verinin manşetten daha hızlı artmasında etkili faktörü döviz kurundaki sıçramaya bağlıyoruz.
➔Nisan ayında eşit ağırlıkta dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti yüzde 4 yükseldi.
➔Mart ayındaki siyasi şokun etkisi ile kurlar hızla yükselmişti. Aynı sepet kurun mart ayı artışı yüzde 6.5 olmuştu.
➔Son iki ayda yani........© Habertürk
