menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bir yanda resesyon bir yanda savaş korkusu

44 0
05.08.2024

Temmuz ayında pozitif eğiliminden çark eden küresel piyasalarda rüzgar sert esiyor. Bitişikte küresel piyasaların en yüksek veya en düşük seviyelerine temmuz ayında ulaşmalarının ardından bozulma geçen hafta daha şiddetlendi.

Hatta faizlerin düşeceği ve ABD’de iki başkan adayından birinin Bitcoin’i aya kadar uçuracağını vadettiği bir dönemde kripto varlıklarda güçlü satışların gelmesini hangi araç olursa olsun nakde dönme isteğine yorumlamak mümkün.

➔ Bununla birlikte altında da oynaklık yüksek ancak jeopolitik risklerin tavan yapması güçlü satışlara engel. Altın da, dolar kadar likit varlık sayılır.

➔ Bunun için de dolar temmuzdaki zirvesinden yüzde 2.6 gerilemişken altının onsu sadece yüzde 1.6 düşüş gösterdi.

Dolar yüzde 9.5 ile en fazla Japon Yeni karşısında değer yitiriyor. Çünkü Japonya Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Bir taraf faiz düşürürken diğer taraf artırdığında aradaki faiz marjı azalıyor. Bu da para birimlerine yansıyor.

➔ Zaten Japon Yen’inde carry trade’lerin faiz artışından dolayı kapatılma gereği para birimine talep artırıyor.

➔ Dolar ise faizinin eylül ayından itibaren düşüş sürecine gireceğinden dolayı geriliyor ama gelişmekte olan ülke paraları dolardan daha fazla değer yitiriyor. JP Morgan Gelişmekte Olan ülke Kurları Endeksi 12 Temmuz’dan bu yana dolara karşı yüzde 2 değer kaybetti.

➔ Hem faiz düşüreceğinden hem de finansal piyasalarda fırtınalı dönemlerde sığınılacak liman özelliğinden dolayı ABD hazine tahvillerine talep yüksek. Bu nedenle tahvillerin faizinde hızlı bir gerileme yaşandı.

➔ ABD 10 yıllık tahvil faizi bir aylık sürede yüzde 15 düşüş yönünde değişim gösterdi. Alman ve Japon 10 yıllıkları da bu düşüşe uyum gösterdi.

ABD öncülüğünde dünya ekonomisinin yavaşlayacağı beklentisi petrol ve emtia fiyatlarını geriletiyor. Temmuzdaki zirvelerine göre petrolün düşüşü yüzde 11.7’ye, petrol de dahil emtiaları temsil eden CRB Endeksi yüzde 8.1 geriledi.

BORSALARDA BÜYÜK DALGA

➔ Daha büyük dalgalanma ise borsalarda. 11 ve 17 Temmuz olmak üzere iki kademede başlayan zirveden düşüşlerde başı teknoloji hisseleri çekiyor.

➔ Örneğin Nvidia borsaları çekip sürükleyen hisse senediydi. İlk tökezleyen de o oldu. Nvidia 20 Haziran’da........

© Habertürk


Get it on Google Play