Bir geri adım 18 trilyon dolar
Küresel piyasalar ABD'nin kredi notunun aşırı borçlanmasına yönelik gerekçelerle kırılmasının etkisinde haftaya başlıyor. En yüksek düzeydeki AAA notunun kırılmasını ABD ilk kez yaşamıyor. İki büyük reyting kuruluşu aynı şeyi daha önceki tarihlerde yapmıştı zaten.
➔Ancak borç tartışmaları güncel hale geldiğinden ABD tahvil faizlerinin yüksek düzeyde kalmasına yol açıyor. Yani not kırmaya yol açan sorun zaten piyasaların da gündeminde ve bir ölçüde fiyatlanmış da denilebilir.
➔Haftayı yüzde 4.443 düzeyinden kapatan 10 yıllık ABD tahvil faizi son 1.5 ayda yarım puan kadar arttı. Veya oran olarak yüzde 18 değişme gösterdi.
➔Moody's'in kararı ABD'nin borçlanmasını zora sokacak yeni bir gelişme değil. Diğer iki büyük reyting şirketi zaten daha önceden not kırarak bu yolu açmıştı.
➔Piyasaların ABD borcuna yönelik hassasiyeti nedeniyle etkisi görülecek. Fakat bu etkinin de, düğün bayram yapmakta olan piyasalar tarafından üstesinden gelinebilir.
ASIL ETKİ HALA AYNI
➔ Geçen hafta sonu İsviçre’de yapılan ABD-Çin görüşmesinden ticaret savaşını 90 gün süreyle durdurulması kararı çıktı.
➔14 Mayıs’tan itibaren ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145'ten yüzde 30'a; Çin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125'ten yüzde 10'a düşürdü. 14 Ağustos’a kadar bu oranlar üzerinden ticaret yürümeye başladı.
➔ Çin tarafı İsviçre görüşmesini ilk adım olarak değerlendiriyor ve kendi medyasında esen rüzgar “Dimdik durduk, kazandık” şeklinde.
➔ ABD ise görüşmenin anlaşma gibi algılanmasını istiyor. Halbuki üzerinde anlaşılan vergiler 3 aylığına geçerli.
➔ Şimdilik yapılan belirsizliğin ertelenmesi. Aynen diğer ülkelere yapıldığı gibi.
➔ Gümrüklerin artırılmasına ülkeler ve finansal piyasalar ciddi direnç gösterirken ABD yönetimi ise erteleye erteleye durumu yönetmeye veya sorunu yumuşatmaya çalışıyor.
3 AYLIĞINA RAHATIZ, SONRASINA BAKARIZ
➔ 2 Nisan’da çok yüksek tarife açıklamalarını 9 Nisan’da Çin hariç diğer ülkelere yüzde 10 taban vergi kalmak suretiyle üç aylığına erteleme kararı izledi. Bu erteleme piyasaları pozitif yönde etkiledi, çöküşü durdurdu.
➔ 12 Mayıs’ta da bu kez asıl büyük hedef olan Çin ile yüzde 30 geçici vergi üzerinde anlaşıldı, kalıcı tarifler 90 gün sonra belirlenecek.
➔ Peki bu 90 günün sonunda yapılacak görüşmeler ve pazarlıklarda iki ülke kalıcı tarifeler için anlaşamazsa ne olacak?
➔ Çünkü Çin’in yüzde 30 vergiyi kabullenmesi........
© Habertürk
