menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kafkasya’da Neler Oluyor?

23 0
25.01.2025

Her şey Peşinyan’ın başbakan seçilmesiyle başladı. Peşinyan, Ermenistan’ın Rusya’ya endeksli olmasını yanlış buluyordu. Azerbaycan ve Gürcistan zenginleşirken ve kalkınırken Ermenistan fakirleşiyordu. Diyelim ki Azerbaycan zengin petrol ve gaz rezervleri sayesinde kalkınıyor, peki ya Gürcistan? Gürcistan Türkiye ve Azerbaycan’la entegre olduğu ve AB ile ticari ilişkilerini geliştirdiği için kalkınıyordu.

Ermenistan, otuz yıldır işgali altında tuttuğu Karabağ’ı ve Azerbaycan’ın ’sini terk etmeden, Türkiye ve Azerbaycan’la ilişkilerini düzeltemezdi. Bu nedenle dümeni batıya kırdı ve AB’ye üye olmayı stratejik hedef olarak belirledi. Peşinyan’ın Karabağ savaşını planlayarak çıkardığını, amacının işgal edilen topraklardan kurtulmak olduğunu iddia edenlerde var ama gerçeği bilmemiz mümkün değil. Peşinyan’ın ‘’işgal ettiğimiz topraklardan vaz geçelim’’ demesi mümkün değildi. Bu teklif asla kabul edilmeyeceği gibi seslendiren devlet adamının siyasi hayatı biterdi. Bizde bir siyasetçinin ‘’Kıbrıs’ı verelim, Yunanistan’la ilişkilerimizi düzeltelim’’ demesi gibi bir şey bu.

Erivan’ın Batıya yönelmesi Kremlin’in Azerbaycan karşısında Ermenistan’ı yalnız bırakmasına yol açtı. İki devlet baş başa kalınca Azerbaycan ordusu işgal altındaki topraklarını ve Karabağ’ın Suşa kentini kurtardı. Rusya bu aşamada Rusya müdahale edince ateşkes imzalandı. Suşa dışındaki Karabağ topraklarına sözüm ona Ermenileri korumak için Rus askerleri yerleştirildi. Ateşkes anlaşmasına göre Nahcivan’la Azerbaycan arasında ki Ermenistan topraklarında ve Ermenistan ile Karabağ arasındaki Azerbaycan topraklarında Rus askerlerinin kontrolünde iki koridor açılacaktı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, Erivan’ın Batıya olan yöneliminde ısrarcı olması ve Ermeni çetelerin yaptığı saldırılar Azerbaycan’a Karabağ’ın tamamını kurtarması için fırsat sağladı. Azerbaycan Karabağ’ın tamamını kurtarınca Ermeni ahali ve Rus askerleri Karabağ’ı terk etti. Erivan, Karabağ’ın kaybından sorumlu tuttuğu Rusya’ya, Ermenistan’daki Rus askeri üssünün süresinin uzatılmayacağını bildirdi.

Bu gelişme Kafkasya’daki tabloyu tamamen değiştirdi. Karabağ savaşından önce Kafkasya’da Rusya başat güçtü. Rusya’yı Türkiye, Türkiye’yi İran takip ediyordu. ABD ve AB çok zayıf olduklarından etkili olamıyorlardı. Savaş bittiğinde Rusya ve Türkiye güçlenmişler İran zayıflamıştı.........

© Habererk