Hankendi zirvesi
Hankendi’nde 17. Zirvesi toplanan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) kırk yıl önce kurulan ama kırk yılda hiçbir şey başaramayan bir örgüt. Başarısız olmalarına rağmen liderlerin bir araya gelmesine, kısa süre içinde çok fazla görüşme yapmalarına ve çok sayıda başkanın ortak konuları konuşmalarına vesile oldukları için devam eden birçok örgüt var. Ülkemizin öncülüğünde kurulan D-8 ve Karadeniz İşbirliği Örgütü de bu durumdalar.
Önemsiz örgütün zirvesi Azerbaycan-Rusya geriliminin en sıcak dönemine denk geldiğinden çok önemliydi. Zirveye devlet başkanı seviyesinde katılan Türkiye, Özbekistan, Tacikistan ve Pakistan Bakü’ye destek verdiklerini gösterdiler. Beni Tacikistan’ın bu tavrı şaşırttı. Zira Tacikistan Rusya’ya çok yakındır. Diğer yandan Tacikistan’ı çeyrek asırdır, iç savaşı Özbek ordusunun da katılması sayesinde kazanan Hocent (Özbek)-Kulyab ittifakı yönetiyor. Belki de iç dengeler ve Özbekistan ile iyi ilişkiler ağır bastı.
‘’Zirveye Kırgızistan başkanı da katıldı. Onu neden listeye dahil etmedin?’’ denilebilir. Sadır Caparov programında olmamasına rağmen Moskova’ya gitti. Oradan Hankendi’ne geldi. Muhtemelen iki ülke arasında arabuluculuk yapıyor. Yani zirveye katılması bir meydan okuma değil. Azerbaycan ile Rusya’nın arasındaki tansiyonun düşürülmesi gerektiğinden arabuluculukta mühim. Moskova ile restleşmeyi daha ileriye götürmek işimize gelmez.
Zirveye Pezeşkiyan’ın katılmasını Azerbaycan’a destek olarak değerlendirmek yanlış olur. İran, Avrasya ittifakının temel taşlarından. Rusya ile ters düşebilir nitekim Zangezur’da düştü ama hele de böyle nazik bir dönemde zıtlaşamaz. Pezeşkiyan bu seyahati yaparak İran’daki Türkleri memnun etti. Muhtemelen Aliyev ile İsrail’e, Erdoğan ile Amerika’ya mesaj iletti.
Son yıllarda aktif dış politika takip eden Pakistan başkanının katılımı ise tam bir destek gösterisiydi. Savaşta Rusya ve İsrail’in Hindistan’a destek vermesi, Pakistan’ı bu iki ülkeye karşı daha sert politikalar izlemeye........
© Habererk
