menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Terör ve ayrılıkçılık üzerine bir çalışma

12 3
19.01.2025

Ayrılıkçı terör günümüzün en önemli sorunlarından biri. Birçok ülke ayrılıkçı örgütlerin tehdidi altında. Bazıları büyük bedeller ödeyerek bu gaileden kurtuldu, bazıları mücadele etmeye devam ediyor.

Her ülkenin dinamikleri farklı, dolayısıyla tüm ayrılıkçı kalkışmaları önleyecek genel bir formül yok. Ama bu - terör sorununun- ortak unsurlar taşımadığı anlamına gelmiyor. Her ülkenin diğerinin tecrübelerinden öğreneceği çok şey var.
Sınırlı da olsa bu amaçla yazılmış onlarca eser var. Ayrılıkçı terörü yenen ülkelerin tecrübeleri bu nedenle büyük önem taşıyor.

Bunlardan biri Peru.
Bu ülke yıllarca -Aydınlık yol- örgütünün eylemlerine muhatap oldu, on binlerce insanını kaybetti. Fujimori iktidarına kadar terör kuşatması devam etti.

Fujimori, yerleşik düzen karşıtı, anti ideolojik bir söylemle iktidara geldi. Terörden bıkmış halk için bir umut ışığı oldu. Başlarda ekonomide iki yıl süren olumlu bir hava estirdi. O hava ile 1992’de Fujimori “Autogolpe süreci” (bir ülkenin kendi kendine darbe yapması)denilen süreçte yetkilerini artırdı, yerel yönetimleri feshetti, mali özerkliklerini ortadan kaldırdı, otoriter popülist bir yönetime geçti. Görece bir istikrarın sağlanması, geçmişin dışlanmış kesimleri üzerinde Fujimori’nin karizmasını artırdı. “Yönetilebilir yoksulluk” politikalarıyla halkın en yoksul ve en örgütsüz kesimlerinin desteğini aldı.

Bütün otokratlar gibi onun da önceliği kendi politik ajandası doğrultusunda gücünü korumak ve uluslararası destek sağlamaktı. Bu amaçla daha çok maden sektöründe faaliyet gösteren uluslararası şirketlere çeşitli ayrıcalıklar getirdi.

Olağanüstü hal koşullarının olağanlaştırıldığı bu dönemde terörle mücadeleyi iktidarının konsolidasyonu adına araçsallaştırdı.
Esas amaç terörle mücadele üzerinden güç devşirmekti.(s.310/312)

Yukarıdaki alıntı, E. Akgemici ile K.Ateş’in birlikte hazırladıkları “Dünyanın Ters Köşesi, Latin Amerika, Tarih, Toplum Ve Kültür” isimli çalışmalarından alındı.

Kitapta, Latin Amerika düzenleri, karşı karşıya oldukları riskler, terör ve diğer konularla ilgili genel bilgiler veriliyor. Okuyucu, en azından Peru ve Kolombiya gibi........

© Habererk