menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkler çoğalıyor mu, azalıyor mu?

19 137
25.07.2024

Mevcut trendlere baktığımızda, bir ülke de nüfus artışı durduğunda, nüfus kısa süre sabit kalmakta, ardından düşüşe geçmektedir. Nüfusun azalmaya başlaması, aynı zamanda yaşlanması ve üretkenliğinin düşmesi anlamına geliyor. Bugüne kadar nüfusu azalmaya başladıktan sonra, azalma hızını yavaşlatmayı başaran devletler olsa da azalma trendini tekrar artışa çevirebilen ülke olmadı. Almanların, Slavların, Japonların ve Korelilerin en hayati sorunları nüfuslarının istikrarlı olarak hızla azalmasıdır. Mevcut trendi düzeltemezlerse yarım asır sonra bugünkü nüfuslarının yarısına, bir asır sonra çeyreğine düşecekler. Yani büyük millet olma vasfını yitirecekler.

Nüfusu değerlendirirken bakılması gereken en önemli oran, kadın başına doğurganlık oranıdır. Doğurganlık oranı, kadın başına 2’den biraz yüksek olmalıdır. Eğer herkes evlenerek iki çocuk sahibi olsa nüfus aynen devam eder. Fakat ortalama ömür süresi sürekli arttığından nüfusun genç kalabilmesi yani yenilenmesi için oranın 2’den biraz yüksek olması gerekir. Dolayısıyla kadın başına 2,2 ile 2,5 arası doğurganlık oranı, nüfusu yenilemek ve üretkenliğin devamını sağlamak için idealdir. Zengin olmayan memleketlerde, nüfusun 2.5 oranının üzerinde artması, işsizlik ve fakirlik anlamına geldiğinden, sorun teşkil eder.

Konuya devletler açısından baktığımızda, bir devletin dayandığı toplum, o devletin beşeri gücüdür. Beşeri güç, devletler için en önemli güçtür, çünkü diğer bütün güçler, beşeri gücün türevidir. Toplumun nüfusu, eğitim seviyesi, ekonomik durumu, dinamizmi, yaş ortalaması ve devlete olan bağlılığı gibi faktörler beşeri gücü oluşturur. Devlet, beşeri gücü oluşturan tüm unsurları iyileştirmekle yükümlüdür.

Beşeri gücü oluşturan unsurlarda ciddi bozulmalar olursa, devlet ne kadar güçlü olursa olsun, orta ve uzun vadede milletin ve devletin varlığı tehlikeye girer. Örneğin Japonya’yla, Rusya’da nüfus azalıyor. Rusya’da, ilaveten Ruslar azalırken, Türkler artıyor. Ekonominin iyi olması, kalkınma hızının yüksek olması, nüfusun azalması sorununu çözemez. Bu sorun yüzyıl sonra Rusya olmaktan çıkmış Rusya demektir. Sürekli yaşlanan ve nüfusu azalan yani tükenen Japonya demektir.

Türk Ülkelerinin Doğurganlık Oranları

2000 Yılı 2020 Yılı 2021 Yılı

........

© Habererk


Get it on Google Play